Brazílsky prezident popiera, že bral úplatky. Na ťahu je parlament

TA3 TASR
28.6.2017 06:23

Rozsiahla korupčná kauza v Brazílii sa naďalej vyvíja. Prezident Michel Temer obvinenia odmietol a označil ich za fikciu. Hlavu štátu obvinila generálna prokuratúra z prijatia úplatku vo výške 150-tisíc dolárov.

Prezident sa prvýkrát vyjadril k obvineniu z korupcie, ktoré proti nemu oficiálne vzniesol brazílsky generálny prokurátor Rodrigo Janot. Temer novinárom a priaznivcom v hlavnom meste povedal, že jeho kariéra a život boli "produktívne" a "čisté". Dodal, že ako právnik dobre vie, kedy sú obvinenia podložené a kedy nie. Obvinenia sú "útokom na moju osobnú dôstojnosť", vyhlásil Temer.

Brazílsky prezident sa stal v pondelok prvým úradujúcim prezidentom tejto juhoamerickej krajiny, ktorého oficiálne obvinili z korupcie. Rozhodnutie generálneho prokurátora Janota je najnovším krokom v čoraz intenzívnejšom boji medzi Temerom a predstaviteľmi justície, pracujúcimi na prípade korupcie siahajúcej do najvyšších kruhov.

Prípad teraz pôjde do dolnej komory Kongresu, ktorá rozhodne, či je opodstatnený. Ak tak zahlasujú dve tretiny snemovne, prezidentovi pozastavia na 180 dní výkon funkcie, pokým bude súdny proces. Dočasným prezidentom by bol predseda snemovne Rodrigo Maia, Temerov spojenec. Janot v obvinení konštatuje, že Temer v čase medzi marcom a aprílom tohto roku zobral úplatok vo výške približne 150.000 dolárov od podnikateľa Joeslyho Batistu.

Minulý mesiac začala prokuratúra vyšetrovanie Temera za korupciu, vyhýbanie sa spravodlivosti a tiež členstvo v zločineckej organizácii. Nahrávka s jeho hlasom ho zachytáva v rozhovore s Batistom, ako schvaľuje úplatok za mlčanie bývalému predsedovi snemovne Eduardovi Cunhovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok