Fico len predstiera boj proti korupcii, tvrdia v OĽaNO

TA3 TASR
27.6.2017 13:33

Premiér Robert Fico boj proti korupcii iba predstiera a existuje na to už aj dôkaz. Vyhlásili to poslanci opozičného hnutia OĽaNO-NOVA, podľa ktorých sa zo šéfa odboru prevencie korupcie Úradu vlády SR Petra Kovaříka stáva poštár.

Fico len predstiera boj proti korupcii, tvrdia v OĽaNO
TASR/Jakub Kotian

Dostali odpovede na podnety

Obyčajní argumentujú Kovaříkovou odpoveďou, ktorú im zaslal na ich tri konkrétne podnety. Tie sa týkajú káuz Bonaparte, údajného zneužívania činnosti Kriminálneho úradu Finančnej správy v kauze Dúha a zámeny pozemkov pre nové klientske centrá. Kovařík poslancom odpovedal, že on nemôže v týchto veciach konať priamo.

Upozornil, že vyšetrovanie trestných činov patrí do právomoci orgánov činných v trestnom konaní a ÚV nemôže zasahovať do ich postupu a rozhodovania. Preto Kovařík odstúpil podnety poslancov Národnej kriminálnej agentúre.

"Tento úrad nemá žiadne právomoci, boj proti korupcii je výsadnou kompetenciou polície a prokuratúry. Napriek tomu sme chceli dať Kovaříkovi šancu, chceli sme ho otestovať," vysvetlil na tlačovej konferencii poslanec Gábor Grendel.

Točenie sa v kruhu

Jeho kolega z hnutia Ján Marosz doplnil, že Kovařík je ako poštár, ktorý dáva podnety na Kaliňákovu NAKA a políciu. "S korupciou na Slovensku sa točíme v kruhu. Korupcia na najvyšších miestach je zabetónovaná a takýmto bojom sa naozaj ďaleko nepohneme. Vo mne to vyvoláva obrovský pocit frustrácie," priznal.

Marosz je presvedčený, že pokiaľ niekto nevytiahne prvú tehličku zo zabetónovaného korupčného systému na Slovensku a celé to nespadne, nič sa neudeje. "A aby sa to neudialo, pre to všetko robí premiér Fico," dodal. Fico vytvoril nový odbor prevencie korupcie úradu vlády a 31. mája predstavil jeho šéfa Kovaříka, ktorý je bývalý šéf Úradu boja proti korupcii. Fico od neho očakáva, že významne posilní nielen odbor, ale aj kredibilitu Úradu vlády SR v tejto oblasti.

Kovařík ponuku prijal, lebo pociťuje silný tlak na to, že v tejto oblasti je potrebné mnoho vecí vylepšovať. "Prierezovo protikorupčný boj musí siahať od hora dole. Rád by som komunikoval, rád by som veľa počúval a teším sa na spoluprácu," uviedol s tým, že nový odbor by mal byť impulzom pre všetky ministerstvá, ale aj výkonné pracoviská. Kovařík by sa však rád rozprával aj s občanmi a neziskovými organizáciami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok