Demonštranti vytvorili ľudskú reťaz, nechcú jadrové elektrárne

TA3 TASR
26.6.2017 00:00

Približne 50-tisíc ľudí demonštrovalo v pohraničí Belgicka, Holandska a Nemecka za odpojenie dvoch belgických jadrových elektrárni. Ľudia žiadajú ich zatvorenie pre údajné bezpečnostné hrozby.

Reťaz vytvorili od jadrovej elektrárne Tihange západne od mesta Liege cez Holandsko do nemeckého Aachenu. Usporiadatelia predtým uvádzali, že na približne 90 kilometrov dlhú ľudskú reťaz potrebujú 60.000 účastníkov, píše agentúra DPA.

Demonštranti vyjadrili znepokojenie nad bezpečnosťou reaktorov Tihange 2 a Doel 3, ktorá je kontroverznou otázkou vzhľadom na tisíce mikroprasklín objavených na ich krytoch. Pre Nemecko, ktoré plánuje odstaviť všetky svoje jadrové reaktory do roku 2022, sú obavy týkajúce sa takýchto zariadení pri jeho hraniciach citlivou záležitosťou.

Nemecká ministerka životného prostredia Barbara Hendricksová vyzvala vlani Belgicko, aby zastavilo prevádzku oboch uvedených reaktorov, "pokým nebudú vyriešené neobjasnené bezpečnostné otázky". Berlín tiež vyzval Francúzsko, aby ukončilo prevádzku svojej najstaršej nukleárnej elektrárne Fessenheim pri nemeckej hranici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok