Parlamentné voľby v Albánsku ovládli socialisti, tvrdia odhady

TA3 TASR
25.6.2017 21:49

Prognóza zverejnená po zatvorení volebných miestností v Albánsku pripisuje víťazstvo v parlamentných voľbách vládnucim socialistom.

Hlasovanie predĺžili o hodinu

Socialistická strana Albánska premiéra Ediho Ramu získala 45 až 49 percent hlasov, informovala televízia Ora News na základe prieskumu medzi hlasujúcimi voličmi. Opozičná Demokratická strana Albánska podľa tejto prognózy dosiahne 30 až 34 percent hlasov.

Rozhodujúcu pozíciu by po voľbách mohol mať doterajší koaličný partner socialistov, Socialistické hnutie za integráciu, so ziskom 11 až 15 percent. Hlasovanie sa skončilo o 20.00 h po tom, ako ho ústredná volebná komisia predĺžila o hodinu vzhľadom na nízku účasť, pripisovanú náboženskému sviatku a vysokým teplotám, ktoré dosiahli 39 stupňov Celzia.

Podobné predvolebné kampane

Predbežné výsledky sa očakávajú až v pondelok. Predvolebná kampaň všetkých hlavných strán bola založená na reformnom programe s prísľubmi hospodárskeho rastu, zvyšovania miezd a nižšej nezamestnanosti, ktorá sa v súčasnosti pohybuje na úrovni asi 14 percent.

Albánsko je etnicky pomerne jednoliatou krajinou - zhruba 95 percent obyvateľstva tvoria Albánci. Z náboženského hľadiska prevažuje islam. Slobodné a korektné parlamentné voľby sú pre Albánsko, ktoré má 2,9 milióna obyvateľov a od roku 2009 je už členom Severoatlantickej aliancie, veľmi dôležité s ohľadom na otvorenie prístupových rokovaní s Európskou úniou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok