Aby dostali nové záchody, museli dedinu pomenovať po Trumpovi

TA3 ČTK
24.6.2017 09:42

Charita, ktorá chudobným Indom dodáva toalety chcela, aby sa malá dedina Maroda na severe Indie pomenovala po americkom prezidentom Donaldovi Trumpovi. Organizácia si chce týmto zámerom uctiť vzťahy s USA a získať podporu na zaisťovanie lepších hygienických podmienok v krajine.

Aby dostali nové záchody, museli dedinu pomenovať po Trumpovi
SITA/AP

Propagačný ťah

Nový názov dediny, Trump Sulabh, ešte nie je oficiálny. Nefiguruje tak ani na mapách. Názov chariratívnej organizácie Sulabh International sa inšpiroval hinduistickým výrazom pre "dostupnosť". Toto slovo má predstavovať jednoduché suché záchody s odpadovou nádržou, ktoré táto charita buduje naprieč celou krajinou.

Mnoho zo 400 obyvateľov dediny netuší, kto je Donald Trump. Sú ale radi, že rada starších na tento propagačný ťah pristúpila. Znamená to totiž, že v približne 60 domoch pribudne záchod zadarmo. Trump ani USA sa na financovaní nových toaliet nepodieľajú.

"Nechápem, prečo nemohli dedinu pomenovať po našom premiérovi," hovorí pracovník Said Husain. Aj napriek tomu však iniciatívu podporuje a dúfa, že bude nasledovať finančná podpora na vzdelávanie, zavedenie elektriny a ďalšie zlepšenia.

india-trump-village-44639-18c9c31fa3f24fab96b55c57bda2ce18_0a000002-172c-9006.jpg

Nech žije Trump

Slávnostného premenovania obce sa zúčastnili médiá a jeho organizátori sa s dedinčanmi dohodli, aby pri každom vyslovení Trumpovho mena kričali "Zindabad!", teda "Nech žije!". Akcia bola načasovaná pred odchodom indického prezidenta do Washingtonu, kde sa stretne s americkým prezidentom.

Zakladateľ charitatívnej organizácie priznal, že pomenovanie dediny po Trumpovi bolo ťahom, ktorý mal prilákať viac pozornosti a finančných prostriedkov v úsilí zlepšovať hygienické podmienky v celej Indii.

Nie je ničím neobvyklým, že v dedinke Maroda, ktorá leží asi 70 kilometrov severne od hlavného mesta, je málo záchodov. Viac ako 60 percent z 1,3 miliardy Indov stále vykonáva potrebu pod holým nebom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok