Prezidenta Vučiča slávnostne uviedli do funkcie

TA3 TASR
23.6.2017 16:41

Aleksandar Vučič sa slávnostne ujal funkcie srbského prezidenta. Prísahu hlavy štátu síce oficiálne zložil už na konci mája, tentoraz ho však čakala slávnostná inaugurácia.

Prerokovali spoločné problémy

V srbskej metropole nechýbali ani predstavitelia medzinárodných organizácií OSN, NATO, Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti i EÚ vrátane eurokomisára pre susedskú politiku a rozširovanie Únie Johannesa Hahna z Rakúska, v zastúpení jeho materskej krajiny bol prítomný spolkový kancelár Christian Kern a Ruskú federáciu zastupoval vicepremiér Dmitrij Rogozin. Medzi hosťami boli aj zástupcovia USA, Čínskej ľudovej republiky a ďalších významných európskych i mimoeurópskych krajín.

Na obrad dostali pozvanie aj všetci predchádzajúci srbskí prezidenti. Už pred samotným slávnostným uvedením do funkcie sa Vučič stretol v Belehrade s chorvátskou prezidentkou Kolindou Grabarovou-Kitarovičovou, ako aj slovinským prezidentom Borutom Pahorom. Po stretnutí s najvyššou chorvátskou predstaviteľkou Aleksandar Vučič vyhlásil, že do konca roka očakáva zlepšenie vzájomných vzťahov. Súčasne vyjadril presvedčenie, že sa v nasledujúcich šiestich mesiacoch podarí dosiahnuť dôležité výsledky. Obe strany využili stretnutie na prerokovanie konkrétnych problémov, dodal.

Bohatý kultúrny program

Optimisticky sa o vývoji dvojstranných vzťahov vyjadrila aj hostka zo Záhrebu, ktorá pricestovala do Belehradu na Vučičovu slávnostnú inauguráciu. Za minulosťou treba urobiť hrubú čiaru a riešiť problémy okolo nezvestných osôb, archívov a univerzálneho výkladu práva, predovšetkým však hľadieť do budúcnosti, zdôraznila Kolinda Grabarová-Kitarovičová. Vučič a jeho slovinský hosť sa zhodli na nutnosti riešiť mierovou cestou problémy v regióne a na záujme zintenzívniť vzájomnú spoluprácu.

Obaja prezidenti však hovorili aj o problematike Európskej únie, pričom Borut Pahor zdôraznil, že Slovinsko podporuje úsilie Srbska o začlenenie sa do spoločenstva. V Paláci Srbska pripravili hostitelia pre účastníkov inaugurácie bohatý kultúrny program s vystúpeniami špičkových domácich interpretov, hudobných a tanečných formácií, ako aj výstavu historických pokladov vrátane symbolov srbskej štátnosti. Kľúčové udalosti srbských dejín tu hostitelia prezentovali na viacerých maľbách, ako aj dvoch maketách. Rádovo tisícky hostí mohli ochutnať srbské gastronomické špeciality, ako aj vybrané nápoje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok