Zosnulého študenta sme nemučili, tvrdí KĽDR. Označila sa za obeť

TA3 TASR
23.6.2017 14:12

Severná Kórea odmietla tvrdenia o zlom zaobchádzaní alebo mučení amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý zomrel v kóme po prepustení zo severokórejského väzenia, kde strávil vyše roka.

Obvinili Južnú Kóreu

V prvej reakcii Pchjongjangu na Warmbierovo úmrtie sa Kórejská ľudovodemokratická republika sama označila za "najväčšiu obeť" celej kauzy. Severokórejská tlačová agentúra KCNA obvinila USA a Južnú Kóreu zo špinavej kampane a 22-ročného študenta nazvala "kriminálnikom z nepriateľského štátu".

Avšak "zabezpečili sme mu zdravotnícku starostlivosť a opateru so všetkou srdečnosťou na humanitárnom základe až do jeho návratu do USA," píše KCNA. To, že zomrel náhle ani nie týždeň po svojom návrate, je aj pre Severnú Kóreu "záhada".

Hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Warmbier sa stal "obeťou politiky strategickej trpezlivosti" bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorého vláda nikdy nepožadovala jeho prepustenie.

Chcel ukradnúť plagát

Otto Warmbier zomrel v Ohiu, kam ho minulý týždeň dopravili v kóme po 17-mesačnom zadržiavaní v Severnej Kórei. Warmbier sa podľa lekárov vrátil do USA s vážnym poškodením mozgu, pričom nebolo jasné, čo tento stav spôsobilo.

Študentova rodina, ako aj ďalší predstavitelia USA tvrdia, že mladík zomrel v dôsledku zlého zaobchádzania a mučenia. Severná Kórea zaobchádzala podľa KCNA s Warmbierom v súlade s domácimi právnymi predpismi a medzinárodnými štandardami.

Tamojší súd ho vlani usvedčil z podvratnej činnosti v podobe pokusu o krádež propagandistického plagátu, za čo si mal odpykať trest 15 rokov odňatia slobody s nútenými prácami. V citovanom texte Pchjongjang ďalej kritizuje Južnú Kóreu, že prípad tohto Američana zneužíva, aby dosiahla prepustenie ďalších väzňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok