Zistili, čo spôsobilo ničivý požiar londýnskeho vežiaka

TA3 TASR
23.6.2017 12:36

Britská polícia informovala o príčine požiaru výškovej budovy v Londýne. Podľa nej nebol oheň založený úmyselne. Obloženie budovy navyše podľa zástupkyne polície Fiony McCormackovej prepadlo vo všetkých bezpečnostných skúškach.

Zvažujú vznesenie obvinení

Tragédia v londýnskom vežiaku Grenfell Tower sa začala požiarom v mrazničke. Vonkajšia izolácia a obloženie odobrané z tejto budovy neprešli testom požiarnej bezpečnosti. Metropolitná polícia v tejto súvislosti zvažuje vznesenie obvinení z neúmyselného zabitia, uviedla vyšetrovateľka Fiona McCormacková.

"Čo nám bolo teraz povedané spoločnosťou Building Research Establishment je, že izolácia a obloženie neprešli žiadnymi bezpečnostnými testami," dodala.

Bezpečnostným testovaním neprešlo vonkajšie obloženie ani izolačný materiál, ktorý bol ešte horľavejší. Polícia zároveň zváži, či použitie týchto materiálov nebolo protizákonné.

Desiatky obetí

McCormacková ďalej potvrdila, že požiar vypukol v mraziacom boxe chladničky a nebol založený úmyselne. Britské úrady aktuálne preverujú vzorky obloženia podobné tomu, aké sa nachádzalo na výškovej budovy Grenfell Tower v štvrti Kensington, pri požiari ktorej zahynulo 14. júna prinajmenšom 79 ľudí.

Plamene zničili 150 bytov. Podobné horľavé obloženie, ako tomu na Grenfell Tower, sa dosiaľ zistilo na 11 budovách v Londýne, Manchestri a Plymouthe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok