Odbory vyzvali vedenie Volkswagenu na ďalšie kolo rokovaní

TA3 TASR SITA
23.6.2017 09:10

Rokovanie medzi vedením Volkswagenu a odborármi by malo pokračovať aj v piatok. Zástupcovia Moderných odborov Volkswagen majú pripravené nové návrhy, ktoré chcú zamestnávateľovi predložiť.

O šesť eur menej

Predseda MOV Zoroslav Smolinský si je vedomý, že celkový rozdiel, ktorý zamestnancom ponúka vedenie Volkswagen Slovakia počas 19-mesačného trvania kolektívnej zmluvy oproti požiadavkám odborárov, predstavuje 120 eur.

Mesačne by tak zamestnanci automobilky mali na výplatných páskach o šesť eur menej, než žiadajú odbory. "Keď je tam taký malý rozdiel, tak otázka je, prečo zamestnávateľ nechce pristúpiť na našu požiadavku," vyhlásil Smolinský.

Vedenie podniku predložilo ponuku odborárom zvýšiť od 1. júna 2017 mzdy o 4,5 % a od 1. januára 2018 zvýšenie o ďalších 4,5 %. Okrem toho navrhli vyplatiť zamestnancom jednorazovú platbu od 1. júna tohto roka vo výške 350 eur a ďalších 200 eur v auguste 2018.



Jednorazové platby nechcú

"Ľudia si neželajú jednorazové platby, ľudia si jednoznačne želajú tarify. My vieme, že keď sú navýšené tarify, tak pre zamestancov je ozaj istota aj do budúcna, ale keď sú jednorazové platby, tak jediné, čo sa navyšuje, je priemerný zárobok," skonštatoval Smolinský. Odborári od 1. júna 2017 požadujú zvýšenie platov o 8,9 % a od 1. júna 2018 zvýšenie o ďalších 5 %, čiže celkovo o 13,9 %.

Smolinský zároveň ocenil ponuku zamestnávateľa, aby noví zamestnanci dostali nástupné platy na úrovni tarifnej triedy 3. Napriek tomu je to podľa nedostačujúci krok. Upozornil, že na trhu práce momentálne nie je dostatočný počet kvalifikovaných pracovných síl.

"To znamená, že keď my ponúkame nástupný plat 780 alebo 820 eur v hrubom a ostatné firmy v Bratislave ponúkajú plat 950 až 1200 eur v hrubom, tak nevidím až tak veľké šance, žeby sme získali veľký počet zamestnancov. Toto sa snažíme zamestnávateľovi vysvetliť. Možno jediný náš argument bude ten, že keď sa otvorí automobilka Jaguar Land Rover a ľudia z Volkswagenu pôjdu tam, tak už bude neskoro," povedal Smolinský.

Odborári sú pripravení rokovať aj cez víkend, v prípade, že sa na novej kolektívnej zmluve s vedením automobilky nedohodnú, plánujú štrajkovať aj v pondelok 26. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok