Odtajnili spisy, ktoré opisujú začiatok bojov na ruskom fronte

TA3 ČTK
23.6.2017 08:26

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo viac ako sto strán tajných vojenských dokumentov o prvých rokoch druhej svetovej vojny. Ministerstvo odtajnilo unikátne archívne spisy, v ktorých velitelia vojenských okruhov, jednotiek a divízií popisujú prvé kontakty sovietskych a nemeckých nacistických jednotiek v roku 1941.

Odtajnili spisy, ktoré opisujú začiatok bojov na ruskom fronte
SITA/AP

Dokumenty zahrňujú aj osobné spomienky na prvé dni vojny. "Podmienky, za akých naše jednotky vstúpili do vojny, popisujú všetci účastníci prvých dní bojov za neočakávané," píše sa v jednom z dokumentov. Tie sú výsledkom vyšetrovacej komisie vojensko-historického vedenia generálneho štábu sovietskej armády.

Tá sa v roku 1952 venovala popisu druhej svetovej vojny, počas ktorého sa na podmienky pýtala aj veliacich dôstojníkov, ktorí sa v tom čase nachádzali na západných hraniciach Ruska. Komisia položila generálom a maršálom päť otázok súvisiacich so začiatkom bojov.

Pýtali sa napríklad, do akej miery boli jednotky pripravené na vojenskú pohotovosť a tiež, prečo sa veľká časť vojenského delostrelectva nachádzala vo výcvikových táboroch. Velitelia tiež mali odpovedať na otázku, kedy presne pred očakávaným nemeckým útokom 22. júna 1941 bol vydaný rozkaz na uvedenie jednotiek do vojenskej pohotovosti a aké opatrenia boli prijaté.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok