Občania EÚ by v Británii mohli zostať, tvrdí premiérka Mayová

TA3 TASR
23.6.2017 00:23

Občania Európskej únie žijúci v Spojenom kráľovstve päť rokov by mohli po vystúpení krajiny z bloku dostať "štatút usadených osôb", navrhla britská premiérka Theresa Mayová na summite Európskej rady v Bruseli.

Tento nový imigračný štatút by im garantoval právo zostať v Spojenom kráľovstve, ako aj právo na zdravotnú starostlivosť, vzdelanie a iné výhody po Brexite. Mayová spresnila, že tento návrh bude prijatý len vtedy, ak budú zabezpečené rovnaké práva pre občanov Spojeného kráľovstva žijúcich v členských štátoch EÚ.

Tí, ktorí prídu do krajiny po tejto lehote, ale pred termínom Brexitu v marci 2019, budú zaradení do "tolerančného obdobia" so zámerom regulácie ich imigračného štatútu s vyhliadkou na neskoršie uchádzanie sa o štatút usadenej osoby. Predpokladá sa, že toto tolerančné obdobie bude dvojročné.

Dohoda podľa Mayovej poskytne istotu trom miliónom ľudí, ktorí si v Spojenom kráľovstve "založili rodiny, rozbehli kariéru a významne prispeli do rozvoja tamojšej spoločnosti". Premiérka zdôraznila, že Londýn nechce rozdeľovať rodiny a nepraje si, aby musel z krajiny odísť čo i len jeden jej súčasný obyvateľ. V členských krajinách Európskej únie žije momentálne 1,5 milióna občanov Spojeného kráľovstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok