Systém odloženej DPH zabráni daňovým kauzám, navrhuje SaS

TA3 TASR
22.6.2017 12:25

Slovenská republika by mala zaviesť nový systém výberu DPH, ktorý odporúča Európska únia. Presvedčení sú o tom predstavitelia opozičnej SaS, podľa ktorých Slovensko patrí vo výbere DPH medzi najhoršie krajiny, pričom nový systém by úplne eliminoval kauzy ako Bašternák.

Systém odloženej DPH zabráni daňovým kauzám, navrhuje SaS
SITA/Katarína Acél - Gáliková

Stop nekalým obchodom

Podľa poslanca NR SR Jozefa Rajtára je súčasný systém výberu DPH ako pingpong. "Niečo predáte a mali by ste odviesť DPH daňovému úradu. Úrad by mal odviesť DPH tomu, kto od vás kúpil, lebo ten zaplatil DPH vám. A takto to ide ďalej až ku konečnému spotrebiteľovi. Ten zaplatí cenu aj s DPH. Problém ako pri kauze Bašternák je, že niečo predajú, ale firma, čo predávala, DPH úradu neodvedie. Ale kupujúca spoločnosť si ju od štátu vypýta, tradične z premrštenej sumy," vysvetlil Rajtár na tlačovej besede s tým, že DÚ teda vyplatí DPH z premrštenej sumy, firma ju "zhrabne" a prevedie na biele kone.

Opozičný poslanec je preto presvedčený, že slovenský systém je komplikovaný, neprehľadný a zložitý. "Je to francúzsky vynález z 50. rokov, je teda veľmi zastaraný," odkázal Rajtár. Nový systém, ktorý navrhuje EÚ, sa volá systém odloženej DPH. "Nepingponguje sa DPH na úrad, potom do firmy, ktorá kúpila a späť. Jednoducho sa tovar dostane ku konečnému spotrebiteľovi, ten zaplatí DPH poslednej firme a tá odvedie daň štátu cez daňový úrad. V tomto systéme by obchody ako Bašternák neboli možné," vyhlásil Rajtár.

Odolný voči podvodníkom

Zároveň vysvetlil, že EÚ umožňuje tento systém zaviesť skúšobne od roku 2018 do roku 2022 krajinám, ktoré majú veľké medzery vo výbere DPH. "My sme štát, ktorý by ho mal zaviesť. Do roku 2022 by sa týkal faktúr nad 10.000 eur vyššie," povedal Rajtár. Podľa poslanca je teda kľúčové, aby to Slovensko aktívne vyskúšalo tak, aby EÚ mohla systém presadiť celoplošne od roku 2022. "Česko a Rakúsko už majú o to záujem. Ak sa to u nás nestihne od roku 2018, tak o rok neskôr, ale treba s tým konečne začať," apeluje SaS.

Predseda liberálov a europoslanec Richard Sulík vysvetlil, že systém DPH, ktorý funguje v Európe ako takej, nie je dostatočne odolný voči podvodníkom, lebo umožňuje cicať štátny rozpočet. "Suma, ktorá sa takto ukradne, je v celej Európe asi 160 miliárd eur ročne. Slovensko patrí z hľadiska výberu medzi najhorších, asi 30 percent toho, čo by sa vybrať malo, sa nevyberie, lebo rôzni podvodníci to ukradnú," poznamenal.

Sulíkovi sa nepáči, že EÚ navrhla spomínaný nový koncept ešte koncom roku 2016 a slovenská vláda o tom vie. "Ale premiér Robert Fico mlčí a tvári sa, akoby nič neexistovalo. Je unavený a podľa všetkého nie je pánom svojich rozhodnutí. Pritom na Slovensku sa týmto spôsobom stratia dve miliardy eur ročne. Vyzývame premiéra Fica, aby neváhal a urobil aspoň jeden krok k tomu, aby obyvatelia netrpeli na korupciu," dodal Sulík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok