Študentky vkladali do indexov úplatky, učiteľovi hrozí väzenie

TA3 SITA
22.6.2017 11:35

Tibor Gašpar informoval o ďalších korupčných kauzách, ktoré policajti nazvali Hoteliér a Kvietok. V prvom prípade ide o pochybenia úradníkov daňového úradu, v druhom úplatky od študentiek pre vysokoškolského pedagóga.

Konateľ sa obrátil na políciu

Ako na brífingu uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, prvý prípad nazvaný "Hoteliér" sa týka Daňového úradu Košice. Vedúci oddelenia kontroly z pobočky úradu v Trebišove Vladimír H. a zamestnanec pobočky úradu v Michalovciach Dušan M. podľa polície požadovali 30 000 eur od zástupcu istého podnikateľského subjektu. Ako protislužbu mali zabezpečiť, aby daňová kontrola týkajúca sa odpočtu DPH, dopadla v prospech subjektu.

Konateľ spoločnosti sa však obrátil na políciu. Tá úradníkov obvinila z trestného činu prijímania úplatku, ako aj zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. V prípade dokázania viny im hrozí trest na päť až 12 rokov väzenia.

Zaplatili si za skúšku

Druhý prípad sa podľa Gašpara týka Vysokej školy Svätej Alžbety. Počas skúšok z predmetu vývinová psychológia, ktoré sa uskutočnili v priestoroch Fakultnej nemocnice Nové Zámky, pedagóg Peter S. podľa výsledkov vyšetrovania prijal od piatich študentiek spolu 150 eur. Za to mal zabezpečiť, že skúšku absolvujú.

Podľa Gašpara bolo v tomto prípade, ktorý polícia nazvala "Kvietok", dokazovanie ťažšie ako v prvom prípade, pretože ani jedna strana nespolupracovala. Policajti teda konali na základe operatívnych informácií a záznamu zo zariadenia, ktoré umiestnili v priestoroch nemocnice.

Pedagógovi hrozí v prípade dokázania viny za prijímanie úplatku trest tri až osem rokov väzenia a študentkám, ktoré mu peniaze odovzdávali vo vysokoškolských indexoch, šesť mesiacov až tri roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok