Tak toto im nevyšlo. USA minuli milióny dolárov na nevhodné uniformy

TA3 ČTK
22.6.2017 07:11

Americkí daňoví poplatníci 28 miliónmi dolárov prispeli na úplne nevhodné uniformy pre afganskú armádu. Vzor totiž zodpovedá lesnatej krajine, avšak stromy pokrývajú len 2,1 percenta Afganistanu.

Tak toto im nevyšlo. USA minuli milióny dolárov na nevhodné uniformy
SITA/AP

V mene módy

S odkazom na správu amerického generálneho inšpektora pre rekonštrukciu Afganistanu Johna Sopka o tom informoval spravodajský web BBC. "Pri rozhodovaní neboli brané ohľady na afganskej podmienky," uviedol Sopko s tým, že vzor v roku 2007 vybral niekdajší afganský minister obrany Abdul Rahim Vardak. Ten miesto lacnejšieho modelu, ktorým disponovala americká armáda, zvolil drahší vzor od súkromnej spoločnosti.

Predstavitelia USA, ktorí s Vardakom uniformy vyberali, kúpu schválili, čo vtedy zdôvodnili tým, že ministrovi sa model páčil, tvrdí Sopko. "Mám obavy z toho, čo by sa dialo, keby mal minister v obľube fialovú alebo ružovú," povedal Sopko v rozhovore pre denník USA Today. "Kúpili by sme jednoducho ružové uniformy a na nič sa nepýtali?" dodal s tým, že Američania "premrhali 28 miliónov dolárov v mene módy".

"Chýbal im zdravý rozum"

Sopkov tím už niekoľko rokov kritizuje Pentagon za plytvanie peniazmi v Afganistane. V januári Sopko vyhlásil, že islamistické hnutie Taliban svojim bojovníkom odporučilo, aby od afganských vojakov kupovali americké palivo, náboje a zbrane, pretože to bude lacnejšie.

Republikánsky senátor Chuck Grassley kauzu okolo uniforiem označil za "hanbu a urážku daňových poplatníkov" a dodal, že tým, ktorí rozhodnutie schválili, "chýbal zdravý rozum". Pentagon v súčasnej chvíli uvažuje o zvýšení počtu amerických vojakov v Afganistane. Podrobnosti ohľadom rozhodnutia by Washington mal zverejniť tento týždeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok