Odborári sa s vedením Volkswagenu nedohodli, štrajk pokračuje

TA3 TASR
21.6.2017 22:43

Dvanáste kolo kolektívneho vyjednávania v automobilke Volkswagen bolo ukončené. Informovala o tom hovorkyňa podniku Lucia Kovarovič Makayová. Ani po viac ako šiestich hodinách rokovania sa vedenie automobilky nedohodlo s odborármi na novej kolektívnej zmluve.

Hodiny tvrdého rokovania

"Pokračovať budeme v najbližšom možnom čase. Do ďalšieho vyjednávania prebehne príprava dohodnutých podkladov," priblížila hovorkyňa. Dodala, že v záujme spoločnosti je aj naďalej dospieť čo najskôr k dohode akceptovateľnej pre obe strany.

Odborári dali manažmentu dva návrhy, kedy by mohli rokovania pokračovať - vo štvrtok alebo ešte v noci. Vedenie sa rozhodlo pre druhú možnosť, ale rokovania napokon trvali len do 23. hodiny. "Máme za sebou šesť hodín tvrdého rokovania, prešli sme viaceré body, nebudem ale nič konkretizovať," uviedol počas prestávky predseda predstavenstva VW SK Ralf Sacht.

Zástupcovia Moderných odborov Volkswagen štrajkujúcich zamestnancov informovali o priebehu rokovania. Ich predseda Zoroslav Smolinský ocenil prístup Sachta, ktorý rokovanie viedol po prvýkrát. Ide pritom už o 12. kolo kolektívneho vyjednávania. "Malo to úplne inú úroveň ako doteraz," zhodnotil.

Tvrdé rokovania

"Po dlhom čase sa nám konečne podarilo znovu obnoviť dialóg. Tie rokovania síce sú tvrdé, sú časovo náročné, ale myslím si, že budeme vedieť nájsť nejaký konsenzus a dúfam, že sa nám to podarí, aby sme našim zamestnancom dali informácie čo najskôr," dodal šéf odborov.

Časovo neobmedzený ostrý štrajk zamestnancov VW SK sa začal v utorok (20.6.) o 6.00 h. Ani po opakovaných rokovaniach aj pred sprostredkovateľom sa totiž odbory nedohodli s vedením firmy na zvyšovaní platov. Ide o prvý štrajk v histórii slovenského závodu tejto automobilky, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 1991.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok