Chcete mať syna vo vyššom veku? Môže byť inteligentný čudák

TA3 SITA
21.6.2017 10:39

Muži, odďaľujúci splodenie potomstva do neskoršieho veku, zároveň zvyšujú pravdepodobnosť, že budú mať synov, ktorí sa budú vymykať norme.

Chcete mať syna vo vyššom veku? Môže byť inteligentný čudák
ilustračné foto SITA/AP

Pre väčšinu budú podivíni

Synovia budú inteligentnejší, sústredenejší na veci, ktorým sa venujú, a menej ich bude trápiť, čo si o nich myslí okolie. Inými slovami, z pohľadu väčšinovej spoločnosti - budú to podivíni. K takémuto záveru dospel tím vedcov z londýnskej King's College.

Ako informuje britská BBC, vedci skúmali vlastnosti a správanie 15-tisíc dvojčiat vo veku 12 rokov a špeciálne posudzovali ich neverbálnu inteligenciu, schopnosť sústrediť sa na záležitosť, ktorej sa práve venujú, a tiež to, či nezapadajú do kolektívu a vymykajú sa zo "šedého priemeru".

Vek matky nehral úlohu

Zaujímavým zistením podľa BBC je, že vek matky v tejto otázke nehrá žiadnu rolu. Tiež sa nezistilo, že by boli v tomto smere vekom otca alebo matky akokoľvek ovplyvnené dievčatá. Prenos "čudáctva" tak spozorovali len medzi staršími otcami a ich synmi.

Vedci pre tento fakt zatiaľ nemajú žiadne spoľahlivé vysvetlenie. Jednou z možností, ktoré pripúšťajú, je to, že muži, ktorí majú deti až vo vyššom veku, sú sami často podivíni, a preto je logické, že podobné vlastnosti majú aj ich deti. To však okrem iného nevysvetľuje, prečo tento prenos funguje iba u chlapcov.

Vedci však zároveň varujú rodičov, aby sa nespoliehali na to, že keď budú mať dieťa vo vyššom veku, bude určite výnimočné a geniálne. Stále totiž nevyvrátili staršie štúdie, ktoré tvrdia, že spermie starších mužov sú náchylnejšie na genetické vady a ich deti majú o niečo vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie autizmus alebo schizofrénia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok