Vo Volkswagene štrajkujú. Po prvý raz v histórii závodu

TA3 TASR
20.6.2017 06:34

Piskot, hluk sirén a ampliónov, ohlušujúci rachot sprevádzali prvé minúty ostrého štrajku pred areálom bratislavského Volkswagenu. Priestranstvo pred závodom sa zaplnilo stovkami zamestnancov. Ide o prvý štrajk v histórii slovenského závodu tejto automobilky, ktorá u nás pôsobí od roku 1991.

Máme svoje práva, neponižujte nás

Účasť na štrajku, ako uviedol predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský, prevyšuje dve tisícky, avšak presné číslo bude známe až po sčítaní registračných hárkov. Účastníci štrajku sa po príchode na miesto jeho konania zaregistrovali u organizátorov a zároveň aj vypísali tlačivá pre zdravotné poisťovne v zmysle legislatívnych predpisov.

Štrajk začali najmä pracovníci rannej zmeny, ale pridávali sa k nim spontánne aj tí, ktorým skončila nočná "šichta". Už pri príchode na miesto konania protestu ich vítali transparenty s rôznymi heslami, ako napríklad "Máme svoje práva", "Sme súčasťou koncernu", "Neponižujte nás" a ďalšie.

Krátko po začatí štrajku vydalo stanovisko aj vedenie spoločnosti, v ktorom ďakuje všetkým zamestnancom, ktorí prišli do práce. "Mrzí nás, že napriek ústretovej vyššej ponuke, ktorú včera predložilo vedenie VW SK, neprišlo k dohode. Vyzývame odborovú organizáciu na ústretový krok smerom k obojstranne akceptovateľnej dohode. Nezodpovedné požiadavky odborov ohrozujú budúcnosť podniku a pracovné miesta našich zamestnancov," píše sa v stanovisku.

S 12 požiadavkami

Pracovníci spoločnosti Volkswagen Slovakia, ktorí doň vstúpili, dávajú štrajkom najavo nespokojnosť so súčasnými platovými podmienkami a neochotou vedenia VW SK ich požiadavkám vyhovieť. Do štrajku vstúpili zamestnanci reprezentovaní Modernými odbormi Volkswagen s 12 požiadavkami, pričom tou hlavnou ostáva zvýšenie tarifných miezd o 16 %.

Svoju požiadavku odôvodňujú rekordnými hospodárskymi výsledkami VW SK, vysokou kvalitou pracovníkov, ktorá by mala byť aj primerane odmenená. Ďalšie požiadavky sa týkajú zvýšenia príspevku na dopravu, ubytovanie a podobne.      

Celkovo sa uskutočnilo 11 kôl kolektívneho vyjednávania a jedno stretnutie vedenia VW SK s predstaviteľmi odborov v predvečer štrajku. Podľa predsedu odborov Smolinského však ponuka bola neprijateľná. Zamestnávateľ prišiel s novou ponukou, v ktorej navrhuje okrem iného zvýšenie tabuľkových tarifných miezd o 4,5 % k 1.6.2017, jednorazovú platbu vo výške 350 eur k 1.6.2017 pre všetkých zamestnancov, zvýšenie tabuľkových tarifných miezd o ďalších 4,2 % k 1.1.2018. Spolu ide o zvýšenie platov približne o 8,9 % v priebehu niekoľkých mesiacov.      

Ralf Sacht, predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia, v tejto súvislosti uviedol, že zvýšenie miezd o 16 % je nezodpovedné voči tisíckam zamestnancov, nakoľko ohrozuje budúcnosť podniku a stabilitu pracovných miest. Neúmerné zvyšovanie personálnych nákladov výrazne zhoršuje atraktivitu spoločnosti pri získavaní nových produktov. Obe strany však deklarujú ochotu a potrebu rokovať a dospieť k dohode. Potvrdil to aj  v deň konania štrajku Smolinský.     

"Naším cieľom je hlavne rokovať, a to znamená viesť dialóg s partnerom. Ale toto vyjednávanie bolo špecifické v tom, že bolo plné arogancie a egoizmu. To je ten problém. My sme nemali s kým rokovať. Tam boli iba kladené požiadavky z druhej strany, a to proste nejde, pretože tie hodnoty vyrábajú zamestnanci a pokiaľ vedenie nechce počúvať tých zamestnancov, tak inú možnosť, ako prejaviť svoju vôľu, bohužiaľ, nemáme. Sme pripravení štrajkovať minimálne do konca tohto týždňa, plus ešte ďalšie kroky vieme robiť aj na budúci týždeň, čiže v podstate do začiatku celozávodnej dovolenky sme pripravení," zdôraznil Smolinský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok