Útok v Londýne vyšetrujú ako terorizmus, terčom boli moslimovia

TA3 TASR ČTK
19.6.2017 10:28

V severnej časti Londýna vrazila dodávka do moslimských veriacich odchádzajúcich z mešity. Približne 10 ľudí utrpelo zranenia, potvrdili jedného mŕtveho. Polícia zadržala podozrivého a incident vyšetruje ako terorizmus. Situáciu sme sledovali online.

Útok v Londýne vyšetrujú ako terorizmus, terčom boli moslimovia
SITA/AP

19:30 Pravdepodobného útočníka obvinili z terorizmu. Polícia spresnila, že 47-ročného muža pôvodne zatkli pre podozrenie z pokusu o vraždu. Neskôr ho však obvinili zo "spáchania, prípravy a nabádania" na teroristické činy "vrátane vraždy a pokusu o vraždu".

Polícia v súvislosti s útokom uskutočnila domovú prehliadku v meste Cardiff. Spravodajská stanica BBC uviedla, že útočníkom bol 47-ročný Darren Osborne, ktorý pochádza z mesta Weston-super-Mare na severe grófstva Somerset neďaleko Cardiffu a má štyri deti.

18:20 Námestník ministerky vnútra pre otázky bezpečnosti Ben Wallace informoval, že polícii vodič dodávky nebol známy ako niekto s krajne pravicovými názormi.

16:20 Útok dodávkou bol evidentne útokom na moslimov. Povedala to na tlačovej konferencii komisárka londýnskej Metropolitnej polície Cressida Dicková. Komisárka zároveň dodala, že do ochrany moslimských komunít bude v nadchádzajúcich dňoch nasadených viac policajtov. Na tlačovej konferencii vystúpil aj londýnsky starosta Sadiq Khan, ktorý vzdal hold miestnej komunite za to, že útočníka neďaleko mešity zadržala. Obzvlášť pri tom vyzdvihol úsilie jedného z miestnych náboženských predstaviteľov, ktorý útočníka uchránil pred rozvášneným davom.

Khan útok odsúdil a dodal, že útočník mal zjavne rovnakú motiváciu ako tí, ktorí stáli za nedávnymi útokmi v Manchestri aj na londýnskych mostoch London Bridge a Westminster Bridge.
"Všetky (tieto útoky) sú útokom na naše spoločné hodnoty tolerancie, slobody a rešpektu," povedal Khan, ktorého citovala spravodajská stanica BBC.

15:50 Predstavitelia rôznych náboženských skupín v Londýne si minútou ticha uctili obete útoku dodávkou. Mohammed Kozbar, predstaviteľ mešity, pri ktorej k útoku došlo, prečítal po tomto geste solidarity krátke spoločné vyhlásenie londýnskych náboženských vodcov. V ňom uviedol, že "útok voči jednému vierovyznaniu je útokom na všetky náboženstvá".

Po jeho boku stáli vodcovia ďalších z londýnskych náboženských skupín, ako aj líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý v tejto časti Londýna žije.

14:05 Britská premiérka Theresa Mayová útok odsúdila ako "ohavný pokus" zničiť slobody, na ktorých stojí Británia - ako napríklad slobodu vierovyznania.

Mayová pred svojím premiérskym sídlom na Downing Street č. 10 zároveň povedala, že útočník, ktorý dodávkou vrazil do veriacich odchádzajúcich z večerných modlitieb, konal podľa prvotných zistení polície sám. Dodala, že vodiča dodávky, 48-ročného bieleho muža, najprv odvážne zadržali ľudia priamo na mieste a následne ho zatkla polícia, informovala televízia Sky News.


Premiérka uviedla, že polícia na incident reagovala do minúty, pričom za "teroristický útok" ho vyhlásila v priebehu ôsmich minút.
Mayová podľa agentúry AP dodala, že takejto nenávisti a zlu sa nikdy nepodarí zvíťaziť a že britská vláda sa v snahe poraziť extrémizmus nezastaví pred ničím. Premiérka zároveň uviedla, že britská polícia sa po útoku rozhodla zvýšiť počet policajtov hliadkujúcich pred mešitami.

10:25 Útok v Londýne odsúdil aj náš premiér Robert Fico. Ako uviedol, napriek tomu, že nemáme ešte všetky informácie k dispozícii, určite išlo o úmyselný útok. Britskej premiérke Therese Mayovej ponúkol všetku súčinnosť, najmä pokiaľ ide o výmenu informácií.

Zdá sa, ako by sme si na Slovensku neuvedomovali, aký komplikovaný je svet okolo nás. Fico zdôraznil, že chce, aby si verejnosť na Slovensku uvedomila, že žijeme v krajine, ktorá je bezpečná a stabilná. Nikto nemôže za nič dať žiadne záruky, ale môžeme to minimálne tvrdiť v tomto okamihu, dodal. Podľa premiéra možno by sme si mali trochu viac vážiť, že ľudia na Slovensku môžu ísť večer do kina a divadla a že sa nestalo nič také, čo by ich odstrašovalo od toho, aby sa voľne prechádzali alebo si sadli do reštaurácie. "Máme aj svoje starosti, ale sme krajina, kde ľudia môžu spokojne spávať a ak sa nám bude tak dariť, ako sa nám darí, tak dúfam, že budeme napĺňať aj sociálne predstavy, lebo sme ľudia orientovaní doľava," uviedol Fico.

10:00 Podľa protiteroristickej jednotky britskej polície sú všetky obete útoku moslimovia. Dvaja zranení sú vo vážnom stave. Motív útočníka, ktorý zrejme konal sám, zatiaľ nie je jasný. Polícia si zatiaľ nie je istá, či úmrtie muža na mieste činu priamo súvisí s útokom.

8:00 Fotografie z miesta incidentu.

7:25 Starosta britskej metropoly Sadiq Khan označil nočný incident za útok na spoločné hodnoty, rovnako ako to bolo pri nedávnych podobných udalostiach. "Rovnako ako hrozné útoky v Manchestri, Westminsteri a na londýnskom moste je to tiež útok na všetky naše zdieľané hodnoty tolerancie, slobody a úcty," uviedol podľa agentúry Reuters Khan vo vyhlásení.

Starosta sľúbil, že do ulíc bude vyslaný väčší počet policajtov na upokojenie skupín obyvateľov, najmä tých, ktorí dodržiavajú moslimský pôstny mesiac ramadán.

6:21 Polícia zatkla 48-ročného muža, ktorý riadil dodávku, následne bol prevezený do nemocnice, informovala agentúra AP. V nemocniciach skončili aj ôsmi zranení.

6:40 Pri náraze dodávky do chodcov zahynul jeden človek a ďalších desať ľudí utrpelo zranenia. Oznámila to polícia, ktorá podľa premiérky k tomuto incidentu pristupuje ako k potenciálnemu teroristickému útoku.

Dvaja zranení boli podľa polície ošetrení na mieste a ďalších osem previezli do nemocníc.

5:28 Britská premiérka Theresa Mayová označila udalosť z Finsbury parku za "hrozný incident" a ubezpečila, že myslí na všetkých postihnutých a ich rodinných príslušníkov. Vodca opozičných labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že ho celá udalosť "totálne šokovala".

5:18 Z dodávky, ktorá vrazila do chodcov, podľa svedkov vystúpil muž a najmenej jednu osobu dobodal. Informoval o tom denník Evening Standard. Podľa nepotvrdených správ svedkov z dodávky vyskočili ešte ďalšie osoby, ktoré z miesta činu utiekli. Polícia však žiadne bodné zranenia na mieste nezistila a nemá informácie ani o tom, že by vo vozidle bolo viac ľudí.

londyn-moslimovia_0a000002-5a15-cf1c.jpg

3:55 Moslimská rada Británie vyhlásila, že išlo o "teroristický útok voči veriacim odchádzajúcim z modlitieb", ktorý bol zrejme motivovaný islamofóbiou. Súčasne požiadala britské úrady, aby okamžite posilnili bezpečnosť v okolí mešít.

3:53 Podľa správ svedkov bol za volantom dodávky beloch, ktorý do ľudí pred mešitou vrazil zámerne. Vodiča následne obklopil rozhorčený dav.

Vozidlo vrazilo do moslimov, ktorí sa zúčastnili na večerných modlitbách konaných počas pôstneho mesiaca ramadán. Na mieste zasahovalo najmenej desať policajných áut a viacero sanitiek a hasičských áut.

2:37 Podľa denníka The Independent dodávka vrazila do davu ľudí pred miestnou mešitou. Nebolo však jasné, či išlo o zámerný čin.

2:35 Dodávka narazila do chodcov v severnej časti Londýna, hlásia viacero zranených. K udalosti došlo krátko po polnoci na ulici Seven Sisters Road v oblasti Finnsbury Park. Podľa polície ide o "závažný incident". Jedna osoba skončila vo väzbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok