Macronovo hnutie ovládlo voľby a získalo parlamentnú väčšinu

TA3 TASR SITA ČTK
18.6.2017 20:10

Politický tábor francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona získal v parlamentných voľbách absolútnu väčšinu kresiel, výsledok však môže byť slabší, ako sa očakávalo. Vyplýva to z čiastkových výsledkov, ktoré ale hnutiu zaručujú pohodlné víťazstvo.

Výsledky budú zverejňovať postupne

Podľa čiastkových výsledkov, ktoré francúzske ministerstvo vnútra zverejnilo po zrátaní 57 percent hlasov, zvíťazila Macronova centristická strana Republika v pohybe so 41-percentným ziskom. Konzervatívni Republikáni sa umiestnili na druhom mieste so ziskom 23 percent hlasov.

Ako tretí v poradí nasleduje s necelými desiatimi percentami pravicovo-populistický Národný front, zatiaľ čo Socialistická strana skončila až ako štvrtá so ziskom 6,2 percenta.

Líder ľavice odstúpil

Prvý tajomník francúzskej Socialistickej strany Jean-Christophe Cambadelis v reakcii na prvé odhady volieb oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie, keďže podľa neho "nie je možné prehliadnuť porážku ľavice". Podľa odhadovaných výsledkov by mali socialisti a ich stredoľavicoví spojenci obsadiť len 27-49 z celkove 577 kresiel.

Ide pritom o politický tábor, ktorý mal doteraz v zákonodarnom zbore väčšinu. "Ľavica musí začať nový cyklus," povedal Cambadelis, pričom vyjadril obavy zo "spochybnenia sociálneho štátu a rozširovania individuálnych slobôd" vo Francúzsku.

france-elections-28895-130cfa9fe5d44a4a92f505302b5aca27_0a000002-dab3-87f8.jpg

Le Penová zrejme získa kreslo

Predsedníčka francúzskej pravicovo-populistickej strany Národný front Marine Le Penová oznámila po druhom kole, že vo svojom obvode na severe krajiny zvíťazila so ziskom "približne 58 percent" hlasov a prvýkrát tak získala kreslo v Národnom zhromaždení.

Podľa vyjadrenia Le Penovej bude v novozvolenom parlamente najmenej šesť poslancov FN. Ako však zároveň priznala, tento počet nebude stačiť na vytvorenie vlastnej parlamentnej skupiny. "Je absolútne škandalózne, že hnutie, ako je naše, ktoré získalo... tri milióny hlasov v prvom kole týchto parlamentných volieb, nemôže vytvoriť skupinu v Národnom zhromaždení," povedala šéfka FN v narážke na terajší volebný systém vo Francúzsku.

Poukázala tiež na "masovú neúčasť, ktorá výrazne oslabuje legitímnosť nového Národného zhromaždenia". Oficiálne výsledky volieb zatiaľ nie sú známe, podľa zverejnených odhadov by však mal FN v dolnej komore parlamentu obsadiť päť až osem z celkove 577 kresiel. Zisk absolútnej väčšiny je pripisovaný centristickej strane prezidenta Emmanuela Macrona a jej spojencom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok