Na trávniku nechali dušu. Reprezentanti vyzdvihli kolektívny výkon

TA3 TASR
17.6.2017 12:55

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov zdôrazňovali už počas úspešného kvalifikačného ťaženia dôležitosť kolektívu. Inak tomu nebolo ani po triumfe 2:1 nad domácim Poľskom v A-skupine majstrovstiev Európy tejto vekovej kategórie, hoci tím sa opäť mohol oprieť o viacero individuálnych výkonov.

Víťazstvo aj bolí

Jeden z výkonov predviedol defenzívny stredopoliar Stanislav Lobotka, ktorého UEFA vyhlásila za Muža zápasu. Ocenenie by si podľa neho zaslúžili všetci spoluhráči. "Každého to bolelo. Prehrávali sme od úvodu a museli sme otáčať. Je nepríjemné inkasovať gól v prvej minúte, navyše, od usporiadateľa, ktorého hnali diváci. Ukázali sme charakter. Na konci to bola príjemná bolesť, všetci mali kŕče alebo ich niečo bolelo, lebo sme do toho dali srdce a potom sa dostavil výsledok," povedal Lobotka.

Zverenci Pavla Hapala nespanikárili, i za nepriaznivého stavu zostali verní osvedčenej taktike: "Hrali sme jeden za druhého. Vedeli sme, že Poliaci sa budú snažiť o rýchle protiútoky, my sme hrali svoje ako v kvalifikácii. Možno sa nám to niekedy nedarilo, ale stále sme tak chceli hrať."

Martin Valjent vyrovnal iba svojím druhým gólom v reprezentácii do 21 rokov. "To by už možno skôr povedali mňa než Maťa. Keby dal gól aj brankár, sme radi za každý," dodal Lobotka. Sám autor zásahu na 1:1 priznal, že nepatrí ku kanonierom. "Určite som nečakal strelený gól, ale najdôležitejší je kolektívny výsledok, ktorý ma teší omnoho viac," uviedol Valjent.

V tíme vládne súhra

Valjent upozornil, aby si mladí Slováci odteraz dávali pozor na úvody. Okrem 53. sekundy ich mohol mrzieť tiež štart druhého polčasu, vtedy však zaúradoval brankár Adrián Chovan. "Pocity sa mierne miešali, keďže začiatok vôbec nebol dobrý. Duel sa však skončil šťastne, dokázali sme ho otočiť, ako sa nám to podarilo niekoľkokrát v kvalifikácii. Toto nás sprevádza celý cyklus, ani ťažké chvíle nás nezlomia. V tíme je viacero lídrov, ktorí dokážu potiahnuť a upokojiť situáciu. Aďo nás neskutočne podržal v dvoch, troch vyložených príležitostiach," pokračoval pravý obranca.

Slovensko má na čele A-skupiny tri body, Švédsko a Anglicko si rozdelili po bode a Poľsko je na nule. V nasledujúci hrací deň si zmerajú sily Slovensko s Anglickom a Poľsko so Švédskom. "Odštartovalo to ideálne. Čakajú na nás dva zápasy, treba zachovať pokoj. Snažím sa udržať si chladnú hlavu v akejkoľvek situácii, sú pekné, ale aj náročnejšie okamihy. Iba mentálna vyrovnanosť nás môže posunúť dopredu. S Anglickom pôjde o veľa, musíme zostať nohami na zemi, dobre sa pripraviť a veriť, že sa dá niečo dokázať aj proti nemu," dodal Valjent.

Striedajúci útočník Pavol Šafranko rozhodol o osude piatkového stretnutia svojím štvrtým gól v najcennejšom drese na úrovni dvadsaťjednotiek. Na ihrisko pritom vybehol len päť minút pred skórovaním, jeho príchod za Adama Zreľáka bol podľa trénera Hapala plánovaný, aj keď kapitán predtým absolvoval bolestivý osobný súboj, ktorý si vyžiadal ošetrenie. "Dal som gól, potom som si užíval ten moment. Som rád, že sme získali dôležité tri body. Kvitujem celé mužstvo, všetci odovzdali sto percent, preto sme zvíťazili. Myslím si, že sme boli lepším mužstvom a v zápase sme dominovali," povedal Šafranko.

Ohrozený je kapitán

Kapitán Adam Zreľák hral v piatok do 73. minúty, keď ho na hrote útoku nahradil Pavol Šafranko, ten o päť minút neskôr strelil rozhodujúci gól. Krátko pred svojím striedaním podstúpil tvrdý osobný súboj, ktorý si vyžiadal ošetrenie za postrannou čiarou. Tento moment vyvolal obavy, keďže hráč českého Jablonca mal za sebou nedávne zranenie, pre ktoré hrozilo, že šampionát ani nestihne.

Hapal vysvetlil, že výmena útočníkov bola plánovaná. Do nasledujúceho stretnutia s Anglickom však nevylúčil zmeny v zostave. "Najprv musíme zhodnotiť, ako na tom sme zo zdravotnej stránky. Je možné, že na ďalší zápas dôjde k nejakej zmene, z taktického dôvodu vzhľadom na súpera. Vieme, akou hrou sa prezentujú Angličania," uviedol český kouč

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok