Nového šéfa RTVS nezvolili, v hre zostali dvaja kandidáti

TA3 TASR SITA
15.6.2017 18:05

Tajná voľba v parlamente nepriniesla meno nového generálneho riaditeľa RTVS. Ani jeden z ôsmich kandidátov nezískal nadpolovičný počet hlasov, rozhodne teda až druhé kolo, ktoré sa uskutoční o týždeň. Do "finále" postúpili dvaja kandidáti - Jaroslav Rezník, ktorý získal 73 hlasov a Václav Mika, ktorého podporilo 53 poslancov.

Vyjadril sa Most a Beblavého skupina

O post prejavilo záujem osem kandidátov. Peter Abrahám, Richard Dírer, Fedor Flašík, Václav Mika, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky. 

Jedinou z parlamentných strán, ktorá sa vopred vyjadrila k voľbe šéfa verejnoprávnej rádiotelevízie, bol Most-Híd. Poslanci koaličnej strany Most-Híd v pondelok oznámili, že zotrvávajú na odmietavom stanovisku ku Rezníkovi. Pri voľbe sa chceli rozhodovať medzi Zuzanou Ťapákovou a Michalom Ruttkayom. Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý a ďalší nezaradení poslanci, s ktorými zakladá novú politickú stranu, vyhlásili, že podporia súčasného šéfa RTVS Václava Miku.

Prezident Andrej Kiska v stredu v parlamente počas svojej Správy o stave republiky požiadal poslancov, aby pri voľbe šéfa RTVS mysleli na to, že dôvera ľudí k médiám bola vždy dôležitým prvkom zdravej slobodnej spoločnosti. "Ale v súčasnosti je to aj otázka bezpečnosti štátu. Našej schopnosti brániť sa dezinformáciám, ktorých veľký politický vplyv a dosah sme videli vo voľbách v tradičnejších demokraciách, než je tá naša," povedal a vyzval, aby svojím výberom rastúcu dôveru verejnosti k spravodajstvu verejnoprávnej televízie a rozhlasu ešte viac posilnili.

Pätica kandidátov v TA3

Pätica kandidátov počas prvého júnového týždňa diskutovala v našej spravodajskej televízii, v relácii V politike. Ich vízie hovorili o posune televízie do 21. storočia, posilnení jej verejnoprávnosti, skvalitňovaní spravodajstva či zastabilizovaní financií pre RTVS.

Doterajší šéf RTVS Václav Mika v úvodnom slove vyhlásil, že prvé roky jeho pôsobenia boli najmä o krízovom manažmente, posledné dva roky to už bola práca o rozvoji. "Misia je naplnená len sčasti. Stále sú problémy so športom, ktorý je žiadaný, ale zasahuje do vysielacej štruktúry. Preto mám v projekte tretí kanál," povedal. Generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník si nemyslí, že motiváciou kandidovať bolo to, že sa doterajšiemu manažmentu niečo nepodarilo. "Každý z nás má prirodzenú motiváciu, lebo pôsobíme dlhé roky v mediálnom prostredí. Každý má svoju predstavu a do veľkej miery sa prelínajú. Viacerí máme v projekte vytvorenie tretieho kanála, kde bude najmä šport. Má to svoju vnútornú logiku," uviedol.     

Zuzana Ťapáková sa rozhodla kandidovať, lebo si myslí, že verejnoprávna televízia by si zaslúžila viac verejnoprávnosti. "Päť rokov súčasného vedenia bolo veľmi užitočných. Televízia urobila krok dopredu. Veľká rezerva je ale verejnoprávny obsah, podľa mňa RTVS nespĺňa funkciu národno-kultúrnej inštitúcie a smeruje ku komerčnejším programom. Komercionalizáciu a bulvarizáciu cítiť aj v rámci spravodajstva, a tomu sa treba venovať," odporučila s tým, že šport nepovažuje za najväčší problém, a preto nemá v pláne zaviesť tretí kanál. Fedor Flašík poukázal na potrebu zadefinovať, čo si predstavujeme pod verejnoprávnosťou. "Ja dúfam, že vznikne verejná diskusia a povieme, že verejnoprávna inštitúcia má nezastupiteľné miesto v spoločnosti. Keď si to zadefinujeme, môžme to objektívne naceniť a vyhneme sa debatám, koľko má mať RTVS peňazí," vyhlásil a doplnil, že keď má štát financie na národné hokejové a futbalové štadióny, tak verejnoprávna inštitúcia je rovnako dôležitá. "Musia sa nájsť peniaze na vybudovanie modernej inštitúcie 21. storočia," apeloval.     

Michal Ruttkay sa rozhodol kandidovať, keďže si uvedomil, že v RTVS neprebieha zmena z hľadiska evolučného vývoja. "Zmena, ktorá premení médium z lineárneho na rastúce. Každý deň prichádzajú nové technológie a my na to nereagujeme. Televízia pritom očakáva revolúciu," podotkol. Verejnoprávnosť prirovnal Ruttkay k Yetimu. "Nikto to nevie zadefinovať. To nie je o tom, či viac alebo menej verejnoprávnosti, ale treba sa vrátiť k divákovi. Verejnoprávnosť musí byť doručovaná všetkým platiteľom koncesií a my im to nedoručujeme," podčiarkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok