Teroristi zaútočili na hotel a reštauráciu, držali rukojemníkov

TA3 TASR SITA
15.6.2017 07:36

Somálske bezpečnostné zložky ukončili rukojemnícku drámu v reštaurácii v centre metropoly Mogadišo. Ozbrojení muži tam držali ľudí ako rukojemníkov celú noc. Predchádzal tomu samovražedný bombový útok, keď vodič narazil autom naloženým výbušninami do vedľajšieho hotelového vchodu. Pri útoku zahynulo najmenej 20 ľudí.

Teroristi zaútočili na hotel a reštauráciu, držali rukojemníkov
SITA/AP

Útočníkov zabili

Armáda pri zásahu zabila všetkých piatich militantov a po svitaní vojaci budovu Pizza House zabezpečili, informoval predstaviteľ mogadišskej polície Muhammad Hussajn. Zranených rukojemníkov odviezli sanitky.

Extrémisti z teroristickej skupiny aš-Šabáb držali ľudí v reštaurácii celú noc a polícia predpokladá veľa obetí. Medzi nimi sú aj cudzinci. Predtým ako útočníci obsadili reštauráciu, zabili štyroch ľudí pri samovražednom atentáte, keď do vchodu reštaurácie narazilo auto a následne vybuchlo.

Snažia sa zvrhnúť vládu

K útoku sa prihlásila militantná skupina aš-Šabáb, ktorá podniká samovražedné bombové atentáty v snahe zvrhnúť somálsku vládu a zaviesť svoju prísnu interpretáciu islamu.

"Mudžáhid s autom naloženým výbušninami obetoval život ako mučeník, keď narazil do hotela Posh, kde je nočný klub," uviedol agentúre Reuters hovorca skupiny Abdiasís abú Musáb.

Skupina stráca obrovské územné pásma, ktoré obsadzujú mierové jednotky Africkej únie podporujúce somálsku vládu. Aš-Šabáb preto podniká časté a krvavé útoky v Mogadiše i ďalších regiónoch kontrolovaných federálnou vládou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok