Putin čelil otázkam Rusov: Sankcie nás donútili rozvíjať sa

TA3 ČTK TASR
15.6.2017 12:16

Pripravoval sa vraj nepretržite dva dni. Ruský prezident Vladimir Putin sa postavil pred kamery, aby odpovedal na rôzne otázky, ktoré mu poslali občania Ruska. Hovoril o vyrovnávaní sa so západnými sankciami, o stúpajúcej kvalite života ľudí, ale aj o svojich vnúčatách.

Vyzdvihol kvalitu života Rusov

Podľa ruských agentúr Kremeľ eviduje 1,6 milióna vopred zaslaných otázok. Priamu linku s Putinom v priamom prenose začali vysielať televízne stanice Prvý kanál, Rossija 1, Rossija 24, ako aj rozhlasové stanice Majak, Vesti FM a Radio Rossii.

Prvá otázka sa týkala oblasti ekonomiky, ktorú Putin považuje za najdôležitejšiu. Konštatoval, že Rusko sa dostalo z recesie a prešlo do štádia rastu. Znepokojenie však vyvoláva fakt, že sa zvýšil počet ľudí, ktorí žijú pod hranicou chudoby. Upozornil tiež, že v Rusku je rekordne nízka inflácia a rastie aj objem zlatých rezerv v centrálnej banke. Putin poukázal na to, že investície v Rusku rastú rýchlejšie ako samotná ekonomika.

russia-putin-93615-e2ad363131844e6a9d80d57e34eae211_0a000002-5e41-59c0.jpg

Podľa Putina sa pozitívny vývoj v ekonomike odzrkadľuje aj v kvalite života ruských občanov. Prejavil sa v poklese úmrtnosti novorodených detí a rodičiek a v predĺžení priemernej dĺžky života v Rusku. Veľká časť prvého bloku otázok bola venovaná výške miezd, a to najmä učiteľov, hasičov či zdravotníckeho personálu. Putin prisľúbil ich valorizáciu v súlade s dávnejšie avizovaným plánom vlády. Upozornil však, že mzdovú politiku v prípade učiteľov majú v rukách v prvom rade vedenia škôl a ich zriaďovatelia.

Pod sankciami od cárskej doby

Putin sa potom presunul k téme protiruských sankcií, ktoré sužujú Rusko od doby, keď si privlastnilo polostrov Krym. "Keby nebolo Krymu, vymysleli by si niečo iné," vyhlásil Putin, pričom dodal, že cieľom tejto politiky Západu je zadržiavanie Ruska. Západné sankcie nie sú pre Rusko historicky ničím novým, ani nepredstavujú kardinálny problém, vyhlásil ruský prezident. Ruskej ekonomike podľa neho viac uškodil pokles cien a dopytu po tradičných vývozných komoditách, plynu a rope, než sankcie, ktoré poškodzujú aj štáty, ktoré ich vyhlásili.

Kladnou stránkou sankcií je naopak podľa Putina to, že donútili Rusko rozvíjať skôr zaostávajúce oblasti vlastnej ekonomiky. "História dokazuje, že Rusko žije pod sankciami od doby, kedy začalo vznikať (...) To bolo ešte pred boľševickou revolúciou," vyhlásil Putin a dodal, že aj keby v roku 2014 nebolo pripojenie Krymu k Rusku, rovnako by si Západ vymyslel nejakú inú zámienku.

Z vnúčat nechce princov

Putin potvrdil aj to, že má vnukov, dokonca vo veku škôlkarov. Priznal, že druhý vnuk sa mu narodil len nedávno.
Putin, ktorý o svojom súkromí hovorí len veľmi zriedka, ubezpečil, že s jeho rodinou "je všetko v poriadku": dcéry - "bez ohľadu na to, čo sa hovorí" - žijú v Rusku a pracujú v oblasti vedy a školstva, v politike nepôsobia. Uviedol, že nechce, aby jeho vnúčatá vyrastali "ako princovia".

Putin dostal aj otázky ohľadom ochrany prírody. Jedna sa týkala obrovskej skládky v meste Balašicha, ktorá bola založená pred 50 rokmi vo vzdialenosti približne 20 kilometrov od Moskvy a teraz sa rozprestiera na ploche 50 hektárov. Obyvatelia mesta informovali Putina o zápachu i úniku nebezpečných látok zo skládky a žiadali jej likvidáciu.

Zmiernenie pravidiel ochrany vodných zdrojov od Putina naopak žiadali obyvatelia ostrova Oľchon v Bajkalskom jazere, pretože im bránia v bežnom živote i podnikaní. Ruský prezident uviedol, že o životné prostredie sa treba starať, a vyslovil sa za rovnováhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok