Funkčný, či nepoužiteľný? Imrecze sa so sulíkovcami sporí o CEP

TA3 TASR
8.6.2017 16:12

Podnikatelia nemajú problém s používaním centrálneho elektronického priečinku, ktorý umožňuje elektronické preclenie tovarov. Na finančnom výbore v parlamente to vyhlásil prezident finančnej správy František Imrecze. Reagoval tak na vyjadrenia strany SaS, ktorá upozorňuje na to, že tento IT systém je nefunkčný.

Zmena nastala od mája

"Podnikatelia aj colní deklaranti sú s CEP-om spokojní a na sociálnych sieťach je veľa pozitívnych vyjadrení, že CEP im uľahčil podnikanie a skrátil ho z procesu niekoľkých dní na 40 minút. Nie je pravda, že systém je brak. Pomocou tohto systému pritieklo do štátneho rozpočtu viac ako 2,5 miliardy eur cla a len v máji tohto roka to bolo 170 miliónov eur," uviedol po rokovaní výboru Imrecze.

Doteraz systém podľa jeho slov využilo len šesť fyzických osôb - nepodnikateľov vrátane člena SaS Petra Cmoreja, ktorý upozornil na problémy s týmto IT systémom. "Systém je v plnej funkčnej prevádzke. Je v ňom 938 zaregistrovaných subjektov, zaznamenali sme 1,6 milióna podaní, odoslaných zásielok bolo 5,5 milióna a colné platby dosiahli viac ako 2,5 miliardy eur," vyčíslil Imrecze.

Od mája tohto roka pri preclení tovarov nastala zmena pre občanov. "Európska únia povýšila objednanie si tovaru cez internet v hodnote vyššej ako 22 eur na dovoz obchodného tovaru," vysvetlil Imrecze. Ak si teda fyzická osoba objedná akýkoľvek tovar z krajín mimo EÚ, musí prejsť tým istým colným konaním, ako prechádza firma, ktorá objednáva tovary. "Nespochybňujem, že tento proces je zložitý. Z hľadiska štruktúry jednotného colného vyhlásenia systém zjednodušiť nemôžeme. Ale môžeme zlepšiť používateľské rozhranie pre fyzické osoby," avizoval Imrecze.

Zložitý proces

Nízky počet fyzických osôb, ktoré využívajú systém na preclenie, zdôvodňuje využívaním služieb pošty. "Je minimálne množstvo fyzických osôb - nepodnikateľov, ktoré preclievajú tovar takýmto spôsobom, pretože ostatní na to využívajú Slovenskú poštu alebo špedičné spoločnosti. Samozrejme, je za to poplatok, lebo proces je zložitý. Je to rovnako zložité ako vypĺňanie daňového priznania. Typicky si ho podnikateľ nerobí sám, ale má daňového poradcu," doplnil Imrecze s tým, že úlohou finančnej správy bude proces zlepšovať.

"Nie je pravda, že blog pána Cmoreja nás primäl k tomu, aby sme zlepšovali užívateľské rozhranie. Dávno to máme pripravené a spustíme to k 1. júlu tohto roka. Chyby sa nebudú objavovať ako jeden report, ale v tých riadkoch, kde chyby nastali," priblížil šéf finančnej správy.

Kontrolný mechanizmus

Opozičná SaS však trvá na tom, že systém je pre ľudí takmer nepoužiteľný. "CEP je systém pre verejnosť. Každý si môže toto nefungovanie odskúšať. Systém musia používať aj špedičné firmy, ktoré podľa toho, čo sme zisťovali, s ním majú veľmi podobné peklo," uviedol po rokovaní výboru poslanec Jozef Rajtár. Nesúhlasí s vyjadreniami finančnej správy, že je funkčný. "Vyzývam každého, nech si otestuje tento systém z 'doby kamennej', ktorý stál 15,5 milióna eur. Je to systém formulárov, kde sa ešte údaje, ktoré človek pošle, niekde fyzicky prepisujú do nejakej databázy," priblížil Rajtár.

Navrhuje preto, aby sa systémom zaoberala odborná komisia. "Treba umožniť, aby sa dalo preclievať aj v papierovej podobe, ktorá je neporovnateľne priateľskejšia. Finančná správa nad sebou nemá reálnu kontrolu, ktorá by prišla a systémy preverila. Vďaka tomu Imrecze môže vždy tvrdiť, že všetko je v úplnom poriadku. Chceme kontrolný mechanizmus. Navrhoval som komisiu zloženú z odborníkov a nech úplne objektívne povedia, či systémy fungujú tak, ako majú. A ak nie, tak ako ich treba zmeniť alebo nahradiť," dodal Rajtár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok