Festival v Cannes má víťazov, osobitnú cenu získala Kidmanová

TA3 TASR
28.5.2017 21:12

Zlatú palmu - najvyššie ocenenie 70. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Cannes získal film švédskeho režiséra Rubena Östlunda The Square.

Prvá palma pre švédskeho režiséra

Film rozpráva o kurátorovi múzea Christianovi (hrá ho Claes Bang), ktorého výstavná inštalácia The Square vyzýva okoloidúcich k altruizmu. Keď však rešpektovaný otec dvoch detí zareaguje hlúpo na krádež svojho mobilného telefónu, je zatiahnutý do série zahanbujúcich situácií. Ruben Östlund je prvým švédskym režisérom, ktorý získal Zlatú palmu odkedy sa toto ocenenie v roku 1955 začalo udeľovať.

Nemecká herečka Diane Krugerová získala cenu za najlepší ženský herecký výkon za postavu ženy usilujúcej o pomstu za smrť svojho muža a syna pri bombovom útoku. Triler Aus dem Nichts (v angličtine In the Fade) režírovať nemecký režisér tureckého pôvodu Fatih Akin, ktorého rodičia prišli do Nemecka ako imigranti. Ide o vôbec prvú filmovú postavu, ktorú Krugerová nahovorila v rodnej nemčine.

Portoričan Joaquin Phoenix získal cenu za najlepší mužský herecký výkon za svoju postavu vojnového veterána v dráme škótskej režisérky Lynne Ramsayovej You Were Never Really Here. Adaptácia novely Jonathana Amesa rozpráva o dvojici veteránov, ktorí sa pokúšajú dostať mladé dievča z rúk obchodníkov so sexom.

Prekvapenie večera

Americká režisérka Sofia Coppola prevzala na filmovom festivale v Cannes cenu za najlepšiu réžiu za svoj film The Bequiled (Oklamaný), remake svojej drámy z americkej občianskej vojny z roku 1971. Historický film je adaptáciou knihy Thomasa Cullinana.

Predseda poroty Pedro Almodóvar oznámil ako "prvé prekvapenie" večera, že cenu poroty získal ruský režisér Andrej Zvjagincev za film Neľjubov uvádzaný na festivale pod anglickým názvom Loveless. Francúzska dráma o AIDS 120 Battements par Minute" (120 úderov za minútu) režiséra Robina Campilla si odnieslo cenu Grand Prix. Toto ocenenie udeľuje porota filmu, ktorý považuje za pôsobivý, ale neušla sa mu Zlatá palma.

Porota tiež udelila osobitnú cenu pri príležitosti 70. jubilea filmového festivalu v Cannes, a to herečke Nicole Kidmanovej. Tá sa na slávnostnom večeri na francúzskej Riviére síce nezúčastnila, ale poslala tam videoposolstva z amerického Nashville, v ktorom uviedla, že je "absolútne zlomená" zo svojej neúčasti. Člen poroty, herec Will Smith situáciu využil a predstieral, že je Kidmanová. Naznačoval plač a v kostrbatej francúzštine hovoril "ďakujem vám dámy a páni".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok