Vettel má Veľkú cenu Monaka, Räikkönenovi sa vypomstila taktika

TA3 TASR
28.5.2017 20:32

Líder šampionátu Sebastian Vettel sa stal víťazom Veľkej ceny Monaka F1. Nemecký jazdec Ferrari zvýšil svoj náskok na čele seriálu na 25 bodov pred Britom Lewisom Hamiltonom na Mercedese, ktorý po nevydarenej kvalifikácii obsadil siedmy post.

Räikkönen vzdal boj

V Monaku je kvalifikácia nesmierne dôležitá, v úzkych uličkách sa predstihuje len ťažko a každý manéver hrozí haváriou. Štart sa zaobišiel bez kolízií, krúžilo sa v nezmenenom poradí dve Ferrari, Valtteri Bottas s Mercedesom, dva Red Bully. Hamilton sa prepracoval na desiatu priečku. V závere tretej desiatky zo 78 kôl sa rozdiel medzi Räikkönenom a Vettelom znížil po prvý raz pod sekundu, priblížil sa aj Bottas.

Okolo štyridsiateho kola nastalo miešanie po zastávkach v boxoch. Vettel zašiel neskôr a tesne sa dostal pred tímového kolegu, Ricciardo sa posunul na tretiu pozíciu pred Maxa Verstappena (tiež Red Bull) aj Bottasa. Hamilton bol už šiesty. Räikkönen už neprejavil záujem o boj o prvé miesto, jazdil pomalšie, než keď viedol.

Vettelov náskok sa tak zvyšoval, Ricciardo zacítil šancu a doťahoval sa na Fína vo Ferrari. Pole sa zhluklo po nehode Jensona Buttona, ktorý v McLarene zaskakoval za Fernanda Alonsa, s Pascalom Wehrleinom.

vettel-vyhral_0a000002-181e-603e.jpg

Neradostné druhé miesto

"Je to neuveriteľné, máme za sebou intenzívne preteky. Kimi odštartoval skvele, musel som byť trpezlivý, v prvej fáze sa šmýkali zadné pneumatiky, Bottas sťahoval a zavadzala premávka. Druhá sada bola novou šancou, z boxov som vyšiel na prvej priečke. Reštart pretekov bol náročný. Nebolo naplánované, že pôjdem do boxov neskôr, chceli sme sa vzdialiť súperom, mal som maličký náskok a nebolo čo statiť," povedal 29-ročný Vettel. Pripísal si 45. víťazstvo v kariére a tretie v sezóne po Austrálii a Bahrajne.

Räikkönena pripravila o prvenstvo taktika. "Je to ťažké. Stále je to druhé miesto, ale neradostné. Niekedy sa to stane. Pozeráme sa na ďalšie preteky, bol to však jeden z dní, keď sa dal dosiahnuť lepší výsledok," priznal Fín. Zato radosťou prekypoval Ricciardo: "Som šťastný z umiestnenia."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok