Posledná horská etapa pre Pinota, Quintana získal sekundy na Dumoulina

TA3 SITA
27.5.2017 17:46

Francúz Thibaut Pinot sa stal víťazom predposlednej 20. etapy cyklistických pretekov Giro d'Italia, ktorá mala štart v Pordenone a vrcholila po 190 km v Asiagu. Jazdec tímu FDJ Pinot prekonal v špurte päťčlennej skupiny Rusa Ilnura Zakarina (Kaťuša) a Taliana Vincenza Nibaliho (Bahrain-Merida).

Dumoulin klesol na 4. miesto

Líder jubilejného 100. ročníka Nairo Quintana z Movistaru prišiel do cieľa na piatom mieste v čase víťaza a získal ďalších 15 sekúnd na Toma Dumoulina z družstva Sunweb, ktorý finišoval desiaty. Quintana vedie pred Dumoulinom o 53 sekúnd a Holanďan klesol z druhého na štvrté miesto. Pred neho sa dostali Nibali (+39 s) aj víťaz sobotňajšej etapy Pinot (+43).

O šampiónovi tohtoročného Gira sa rozhodne až v nedeľňajšej 29,3 km dlhej individuálnej časovke z motoristického okruhu Monza do Milána. A Dumoulin bude hlavným favoritom. Na pripomenutie, v prvej časovke na tohtoročnom Gire z Foligna do Montefalca (39,8 km) Dumoulin doslova zdeptal konkurentov, keď NIbalimu nadelil 2:07 min a Quintanovi 2:53 min.

Náročná sobotňajšia etapa

Hneď v úvode sobotňajšej etapy sa utvoril šesťčlenný únik, ktorý mal 90 km pred cieľom náskok 7:40 min. Pelotón ťahal najmä tím Movistar okolo lídra pretekov Quintanu, neskôr sa pridala aj Kaťuša. Po prejazde druhým z troch kopcov Monte Grappa (dĺžka 24 km, priemerný sklon 5,3 %) sa vpredu ocitli Dries Devenyns (Quick-Step Floors) a Dylan Teuns (BMC Racing), za nimi sa už nachádzala skupina favoritov so všetkými dôležitými jazdcami.

Pod záverečné stúpanie Foza dorazila vedúca dvojica s náskokom 2:45 min pred prenasledovateľmi. Hlavní favoriti si v kopci navzájom nastupovali, najaktívnejší bol Quintana, ale nedokázal sa výraznejšie odlepiť od Dumoulina.

Na vrchole Fozy boli prví Domenico Pozzovivo (Ag2r) s Ilnurom Zakarinom (Kaťuša), dvojica Devenyns, Teuns bola už minulosťou. Napokon to do cieľa dotiahla ako prvá päťčlenná skupina favoritov, ale Dumoulin nezaostal toľko, aby sa nemohol v nedeľu po časovke tešiť z celkového triumfu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok