V USA zomrel bezpečnostný poradca Cartera a politológ Brzezinski

TA3 ČTK
27.5.2017 07:28

Vo veku 89 rokov zomrel v Spojených štátoch bývalý americký bezpečnostný poradca prezidenta Jamesa Cartera a politológ Zbigniew Brzezinski.

Vzal si Češku

O úmrtí muža, ktorý mal desiatky rokov výrazný vplyv na formovanie americkej zahraničnej politiky, informovala agentúra AFP s odvolaním na Brzezinského rodinu. Brzezinski bol pôvodom Poliak a za manželku mal Češku, neter prezidenta Edvarda Beneša.

Bol poradcom prezidenta Kennedyho, v rokoch 1977 až 1981 pôsobil ako poradca prezidenta Cartera pre otázky národnej bezpečnosti. Neskôr pracoval ako hlavný poradca Strediska pre strategické a medzinárodné štúdiá na Georgetownskej univerzite.

Uznávaný expert

Brzezinski bol v Spojených štátoch uznávaným expertom na komunizmus a podporoval východoeurópske disidentov. V čase studenej vojny v 70. rokoch bol v zahraničnej politike USA považovaný za jastraba.

Ako politológ bol činný aj v pokročilom veku. Postavil sa proti americkej invázii do Iraku v roku 2003, v minuloročných prezidentských voľbách nepodporoval Donalda Trumpa a kritizoval jeho "vágnu" zahraničnú politiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok