Landa sa konečne dočkal, triumfoval v 19. etape. Quintana je ružový

TA3 TASR
26.5.2017 19:12

Víťazom 19. etapy jubilejného stého ročníka cyklistických pretekov Giro d'Italia, ktorá merala 191 km a viedla zo San Candido do Piancavalla, sa stal Španiel Mikel Landa z tímu Sky.

Dumoulin stratil ružový dres

Po dvoch druhých miestach v tomto ročníku sa teda konečne dočkal a na Gire vyhral celkovo tretiu etapu v jeho bohatej kariére. Ružový dres pre lídra pretekov si neudržal Holanďan Tom Dumoulin z tímu Sunweb a na čele ho vystriedal Kolumbijčan Nairo Quintana z Movistaru, ktorý na neho získal náskok 38 sekúnd.

Dvadsaťsedemročný víťazný Bask zaútočil v záverečnom horskom stúpaní, odrazil nápor Portugalčana Ruia Costu a dosiahol vytúžený triumf. Tiež rozhodol o tom, že sa stane na tomto ročníku víťazom vrchárskej súťaže (modrý dres). Costa (Team UAE) skončil druhý, do cieľa prišiel spolu s tretím Francúzom Pierrom Rollandom z Cannondale-Drapac so stratou 1:50 minúty.

Devätnásta etapa bola poslednou previerkou s horským dojazdom, viedla severovýchodom krajiny. Mala v itinerári štyri kopce, ale prvé tri neboli až také náročné. Pelotón zaviedla do lyžiarskeho strediska Piancavallo a práve na záverečnom 15-km stúpaní sa očakávalo, že sa bude rozhodovať o ružovom drese. A tak sa aj stalo.

nairo_0a000002-645f-4299.jpg

Silná zbraň v talóne

Na Dumoulina hodlali zaútočiť Quintana a Vincenzo Nibali z Bahrain-Merida. Holanďan mal v etape problémy, raz mu balík s favoritmi ušiel, keď sa ale nepotvrdili pôvodné informácie, že súperi využili moment, keď musel na malú potrebu, potom riešil defekt. Všetko však zvládol a tak sa skutočne rozhodovalo v poslednom stúpaní. Tam sa ale líder neudržal rivalov, tí mu ušli a dokonale "očesali" jeho náskok.

Dumoulin má v talóne ešte silnú zbraň, posledná 21. etapa z Monzy do Milána je časovka na vyše 27 km a práve po nej by mohol opäť získať ružový dres a osláviť celkový triumf. V sobotu je na programe predposledná 20. etapa, posledná horská s dvoma vrcholmi prvej kategórie, bude mať 190 kilometrov a povedie z Pordenone do Asiaga.

"Dnes som jednoducho nemal dobré nohy. Bolo to pre mňa veľmi ťažké. Napriek tomu, že mi môj tím veľmi pomáhal. Dvakrát mi tam súperi ušli, urobil som začiatočnícku chybu," povedal Dumoulin do kamier Eurosportu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok