Srí Lanka čelí prírodnej katastrofe, o život prišli desiatky ľudí

TA3 TASR
26.5.2017 18:41

Na najmenej 91 sa zvýšil počet obetí zosuvov pôdy a záplav na Srí Lanke, dôsledkov intenzívnych zrážok, ktoré zasiahli ostrovnú krajinu. Informáciu zverejnilo tamojšie centrum pre manažment katastrof, podľa ktorého je ďalších najmenej 110 ľudí nezvestných.

K zosuvom pôdy došlo v stredných, južných a severných častiach krajiny, a to po niekoľkodňových intenzívnych zrážkach. Viac ako 10.000 ľudí je medzičasom na úteku pred rozmarmi prírody. Zodpovední navyše vyzvali občanov všetkých lokalít ohrozených vodným živlom, aby opustili svoje príbytky, informovalo vedenie rezortu vnútra.

Zosuvy pôdy sú v období monzúnov na tropickom ostrove v Indickom oceáne bežné. Väčšina Srí Lanky bola značne odlesnená kvôli pestovaniu plodín a produktom určeným na vývoz, napríklad čaju či kaučuku, takže vidiek ostal nechránený a vystavený účinkom dažďov.

Vlani v máji zahynulo viac ako 120 ľudí, keď ich zavalil masívny zosuv pôdy v strednej časti Srí Lanky. Príbytky muselo dočasne opustiť vtedy najmenej 300.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok