Za snahou rozpustiť ĽSNS sú oligarchovia, tvrdí Kotleba

TA3 TASR
26.5.2017 16:17

Snaha o rozpustenie ĽSNS je bojom oligarchov proti jedinej skutočnej opozičnej strane. Tvrdí to predseda strany Marian Kotleba, podľa ktorého sa úroveň demokracie posunula späť do 50-tych rokov.

Objednávka vládnej koalície

"Zistili, že s nami sa politické obchody robiť nedajú, že nás si nekúpia ani nezastrašia. Preto sa rozhodli použiť metódu hrubej sily," povedal na tlačovej konferencii v parlamente Kotleba. Reagoval na to, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal na Najvyšší súd návrh na rozpustenie Kotlebovej politickej strany. Tento krok považuje Kotleba za politickú objednávku, za ktorou vidí vládnu koalíciu.

Kotleba sa nazdáva, že ide aj o snahu zabrániť ĽSNS "úspešne sa zúčastniť krajských volieb". Načasovanie tomu podľa Kotlebu zodpovedá. Myslí si tiež, že rozpustením strany chcú zabrániť kotlebovcom delegovať svojho člena do štátnej volebnej komisie. Líder ĽSNS potvrdil, že majú pripravené viaceré alternatívy pre prípad zrušenia.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal v stredu na Najvyšší súd návrh na rozpustenie politickej strany Mariana Kotlebu ĽSNS. Najvyšší súd už v minulosti rozpustil Kotlebovu Slovenskú pospolitosť.

Strana s fašistickými tendenciami

"Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike," vysvetlila Predajňová. Generálna prokuratúra týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu návrh na rozpustenie tejto politickej strany.

Premiér Robert Fico 9. mája vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby zakročili. "Pretože ak toto budeme vnímať ako niečo normálne a budeme sa tváriť, že toto je súčasť slobody názoru alebo slobody prejavu, tak sa veľmi, veľmi mýlime. Toto nemá nič spoločné ani s demokraciou, ani s hodnotami a čím skôr tieto prejavy zastavíme, tak to bude pre túto krajinu lepšie," uviedol.

Fico hovoril o prejavoch extrémizmu spojených s pôsobením jednej z parlamentných strán. Upozornil, že politik tejto strany v televízii hovorí, že nemá názor na holokaust a iného predstaviteľa strany sprevádzali v televízii dvaja ozbrojení muži, ktorí ostentatívne ukazovali svoje zbrane. Podobne to podľa Fica bolo aj v 30. rokoch minulého storočia, keď Adolf Hitler chodil po Nemecku s príslušníkmi SA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok