Kauzy by podľa opozície mohli riešiť aj vyšetrovacie výbory

TA3 TASR
26.5.2017 10:58

Zriadenie vyšetrovacích výborov navrhnú opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. O zámere informovali poslanci Jozef Rajtár a Gábor Grendel.

Kauzy by podľa opozície mohli riešiť aj vyšetrovacie výbory
TASR/Milan Kapusta

Výbor ku každej kauze

"Je nevyhnutné mať jednu veľmi silnú páku na to, aby parlament mohol naozaj kontrolovať dodržiavanie zákonov," povedal Rajtár, podľa ktorého sú vyšetrovacie výbory štandardným nástrojom všade v Európe okrem Malty a Slovenska. Podľa Rajtára by sa takéto výbory mohli venovať napríklad kauzám Bašternák, agentúra Evka či klientské centrá ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

V praxi by to malo podľa Grendela fungovať tak, že ku každej kauze by parlament zriaďoval výbor, ak by o to požiadalo aspoň 50 poslancov. Výbor by mal desať stálych členov, piatich z koalície a piatich z opozície.

Vyzývajú na podporu

"Rokovania výboru by mali byť väčšinou verejné, iba v odôvodnených prípadoch sa môže výbor uzniesť, že bude tajné," doplnil Grendel. Výbor by podľa návrhu mohol zaobstarávať podklady k danej kauze, vypočúvať svedkov, pribrať znalca. "Zápisnica môže slúžiť ako dôkazný prostriedok v trestnom konaní," vysvetlil.

Zároveň pripomenul, že v minulosti zriadenie vyšetrovacích výborov presadzoval aj premiér Robert Fico. Opozícia ho vyzýva, aby ich návrh teraz podporil alebo si ho osvojil, oni zaň zahlasujú, aj keby ho predloží koalícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok