Číne podľa Moody's hrozí ďalšie znižovanie ratingu

TA3 ČTK
26.5.2017 10:39

Ak Čína zásadne neskrotí svoje zadĺženie, hrozí jej ďalšie zhoršenie ratingu. Štrukturálne reformy na zlepšenie situácie stačiť nebudú.

Číne podľa Moody's hrozí ďalšie znižovanie ratingu
SITA/AP

Agentúra Moody´s zhoršila rating Číny o jeden stupeň na A1 a svoj krok vysvetlila predpokladaným spomaľovaním hospodárskeho rastu a pokračujúcim rastom dlhu, čo podkope finančnú pozíciu druhej najväčšej ekonomiky sveta. Čína tento krok ostro kritizovala, hodnotenie podľa nej vychádza z nevhodnej metodológie, ťažkosti ekonomiky zveličuje a reformné snahy vlády podceňuje.

Moody´s síce verí, že čínske reformy môžu nárast dlhu spomaliť, ale dlh nijako podstatne nezníži. V internetovom prenose to uviedla predstaviteľka agentúry Marie Dironová.  Ak rast zadĺženia prekoná limity agentúry Moody´s, stupeň A1 Číne dlho nevydrží, doplnil viceprezident úverovej stratégie agentúry Li Siou-ťün. K výške dlhu a termínu ďalšieho hodnotenia sa však bližšie nevyjadril.

Čínsky dlh teraz predstavuje zhruba 300 percent hrubého domáceho produktu krajiny. Moody´s predpokladá, že rast čínskej ekonomiky sa v nasledujúcich rokoch spomalí na asi päť percent z 6,7 percenta v minulom roku. Podľa Pekingu má tento rok činiť 6,5 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok