Trump nešetrne odstrčil premiéra, ten to označil za prirodzené

TA3 SITA
26.5.2017 09:55

Sociálne siete zaplavilo video zo summitu NATO, ktorého sa okrem prezidenta Spojených štátov zúčastnil aj premiér malej balkánskej krajiny. Kamery zachytili, ako ho Donald Trump odstrčil a predral sa pred neho. Hoci incident vyvolal vlnu kritiky, Duško Markovič ho označil za neškodný a prirodzený.

Trump nešetrne odstrčil premiéra, ten to označil za prirodzené
SITA/AP

Stál mu v ceste

Trump na štvrtkovom summite NATO v Bruseli odstrčil rukou čiernohorského premiéra Markoviča a pretlačil sa pred neho, aby sa dostal do čela skupiny lídrov aliancie, keď kráčali v priestoroch jej nového sídla a pripravovali sa na skupinovú fotografiu.

Trumpovo správanie vyvolalo pobúrenie na Balkáne a pozornosť na sociálny sieťach, ale mužovi, ktorého odstrčil nabok, to nepokazilo náladu. Trump na summite v Bruseli položil pravú ruku na pravé rameno čiernohorského premiéra Markoviča a predral sa pred neho. Keď pózovali pre spoločnú fotografiu, Trump stál vedľa Markoviča a rozprával sa s litovskou prezidentskou Daliou Grybauskaite.

Ani si to nevšimol

Video z incidentu sa šírilo na sociálnych sieťach v mnohých jazykoch. "Zdalo sa, akoby Trump nechcel, aby ho niekto na summite zatienil," napísali čiernohorské noviny Vijesti. Ďalšie balkánske webové stránky priniesli titulky "Amerika na prvom mieste" a "Vieš, kam ideš?" Samotný Markovič však nad týmto znevážením iba mávol rukou. "Ani som si to nevšimol. Práve som si prezeral reakcie na to v sociálnych médiách. Bola to jednoducho neškodná situácia," povedal premiér novinárom po summite.

Namiesto toho, aby sa Markovič urazil, využil príležitosť a poďakoval sa Trumpovi za podporu členstva Čiernej Hory v NATO. Malá bývalá republika Juhoslávie sa má stať 29. členom NATO už na budúci mesiac. Ako Markovič ďalej povedal, v každom prípade "je prirodzené, že prezident Spojených štátov je v prednom rade".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok