Antikoncepčnú "tabletku po" dostanú ženy v Poľsku len na predpis

TA3 ČTK
26.5.2017 09:20

Poľskí poslanci schválili novelu zákona obmedzujúcu prístup k antikoncepčným tabletám zvaným "deň potom". V katolíckom Poľsku sú tieto pilulky v súlade s predpismi Európskej únie voľne predajné klientkám starším 15 rokov, onedlho ale budú už len na lekársky predpis.

Antikoncepčnú "tabletku po" dostanú ženy v Poľsku len na predpis
SITA/AP

Schválili novelu

Poľskí poslanci schválili novelu zákona obmedzujúcu prístup k antikoncepčným tabletám zvaným "deň potom". V katolíckom Poľsku sú tieto pilulky v súlade s predpismi Európskej únie doteraz voľne predajné klientkám starším 15 rokov, onedlho ale budú už len na lekársky predpis.

Pre zákon, predložený konzervatívnou vládou premiérky Beaty Szydlovej, hlasovalo 242 poslancov, proti bolo 188 zákonodarcov a deväť sa zdržalo. Potrebné bude ešte schválenie senátormi, ale očakáva sa súhlas, pretože aj v hornej komore parlamentu má vládna strana Právo a spravodlivosť spoľahlivú väčšinu.

Námestníčka ministra zdravotníctva Józefa Szczureková-Zelazková návrh odôvodnila snahou zjednotiť predpisy, aby všetky hormonálne antikoncepčné prostriedky boli na recept, pretože "môžu negatívne ovplyvniť obzvlášť mladý organizmus".

Nejedia ich ako cukríky

Opozícia za novelou vidí ďalší krok vládnucich konzervatívcov k obmedzeniu práv žien. "Klamete, keď tvrdíte, že ide o potratové tabletky, že ich mladé dievčatá jedia na kvantá ako cukríky, že je to zdraviu škodlivá antikoncepcia. Využívate klamstvá a parlamentnú väčšinu, aby ste odobrali ženám právo rozhodovať o sebe samých," vyhlásila na adresu vlády poslankyňa Monika Wielichowska z liberálnej Občianskej platformy.

Strana Právo a spravodlivosť už zabránila financovaniu umelého oplodňovania metódou in vitro z verejných prostriedkov. Vlani na jeseň sa tiež pokúsila ešte viac sprísniť predpisy obmedzujúce umelé prerušenie tehotenstva, ktoré už beztak patria v Európskej únii k najtvrdším. Príslušný návrh zákona vláda ale stiahla po masových protestoch v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok