Verejné vypočutie kandidátov odhalilo zákulisné dohody, tvrdí SaS

TA3 SITA
25.5.2017 14:05

Verejné vypočutie kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie po desiatich rokoch vlády Roberta Fica bolo podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej príjemným prekvapením, ale nedopadlo tak, ako si to strana Most-Híd predstavovala.

Verejné vypočutie kandidátov odhalilo zákulisné dohody, tvrdí SaS
SITA/Peter Maďar

Na dobrom mene záleží

Ako povedala Kiššová na tlačovej besede, na rokovaní vlády sa odhalili zákulisné dohody a nekvality niektorých kandidátov. „To je aj príčina, prečo sa ministri na jednom mene rozišli a koalícia sa rozglejila,“ uviedla Kiššová s tým, že predseda ÚVO je dôležitý post. „Ide totiž o dobré alebo zlé meno ministrov a preto členom vlády na mene nového predsedu záleží,“ dodala.

Kiššová očakáva, že bude druhé výberové konanie. Podľa nej je však otázne, či sa nájde čestný človek, ktorý bude odborníkom, alebo sa hľadá človek, ktorý bude po ruke vláde. „Mám obavu, že nezávislý odborník s charakterom sa v koalícii nehľadá. Žiadame preto vládu, aby urobila aj druhé kolo cez verejné vypočutie kandidátov. Žiadame, aby sa takéto vypočutia konali aj pri obsadzovaní ďalších pozícií, ako je napríklad prezident policajného zboru či riaditeľ finančnej správy,“ uviedla.

Smeráci by pohoreli

Poslanec za SaS Jozef Rajtár upozornil, že verejné vypočutia na iné funkcie sa konať nemôžu, lebo smerácki nominanti by pohoreli. Šéf Finančnej správy František Imrecze by totiž musel zodpovedať, prečo tretí rok kolabuje informačný systém finančnej správy za 150 miliónov eur. Prečo kryje Ladislava Bašternáka, Mariána Kočnera a Roberta Kaliňáka a ich kšefty. Prečo prihráva zákazky svojim kamarátom.

„Predstavte si bývalého šéfa ÚRSO Jozefa Holjenčíka, ako by sa potil pri otázkach, prečo jeho telefónne číslo bolo totožné s jeho bývalou firmou. Prečo radil vodárenským firmám odpísať si majetok. Myslíte si, že Imrecze a Holjenčík by boli na svojich miestach, keby boli podrobení takémuto vypočutiu pred celou verejnosťou? Škaredo by takíto smerácki nominanti pohoreli,“ vyhlásil Rajtár. Keď bude SaS súčasťou vlády, bude trvať na tom, aby všade, kde je to možné, bola takáto procedúra.

Vyhlásili nový výber

Vláda na rokovaní nevybrala žiadneho kandidáta na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie. Ako po rokovaní vlády informoval premiér Robert Fico, nikto z trojice uchádzačov na tento post nezískal nadpolovičnú väčšinu pri hlasovaní členov vlády, a preto bude vyhlásený nový výber.

Na post predsedu ÚVO kandidovali súčasná predsedníčka úradu Zita Táborská, právnik tohto úradu Peter Kubovič a generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov na Ministerstve dopravy a výstavby Juraj Méry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok