Fotografie z útoku v americkom denníku rozzúrili britskú vládu

TA3 SITA
25.5.2017 12:27

Britských predstaviteľov v stredu nahnevalo, že americký denník New York Times zverejnil policajné fotografie z miesta bombového útoku v Manchestri, ktorých únik majú údajne na svedomí americké tajné služby.

Marili vyšetrovanie

Premiérka Theresa Mayová sa bude o tejto záležitosti rozprávať s prezidentom USA Donaldom Trumpom, keď sa s ním stretne na summite NATO v Bruseli. Fotografie podľa expertov zachytávajú rozbušku, kovové matice a skrutky a modrý batoh britskej značky Karrimor, v ktorom mohla byť bomba uložená. Tieto snímky boli zverejnené deň po tom, ako do amerických médií uniklo meno samovražedného bombového útočníka, a to proti vôli polície v britskom Manchestri.

"Sme rozzúrení. Toto je úplne neprijateľné," povedal zdroj z britskej vlády a dodal, že "o tejto záležitosti budú britskí predstavitelia diskutovať so svojimi americkými kolegami na každej príslušnej úrovni". Britský Národný protiteroristický policajný kontrolný úrad tiež vydal zriedkavé pokarhanie a uviedol, že tieto úniky narúšajú vyšetrovanie útoku na popovom koncerte v Manchestri z noci na utorok, keď bolo zabitých 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Miesto činu detailne popísali

"Úprimne povedané, britská polícia veľmi jasne vyhlásila, že chce mať pod kontrolou tok informácií, aby ochránila priebeh vyšetrovania a zaistila si moment prekvapenia," povedala britská ministerka vnútra Amber Ruddová. "Takže je rozčuľujúce, ak informácie unikajú z iných zdrojov, a našim priateľom som veľmi jasne povedala, že sa to už nesmie opakovať," uviedla.

Denník New York Times zverejnil aj nákres miesta zločinu, ktorý ukazoval, kde ležali telá. Väčšina z nich bola v kruhu okolo bodu, kde stál samovražedný bombový útočník. Denník napísal, že sila výbuchu vymrštila trup útočníka mimo tohto kruhu smerom ku vchodu do haly, kde sa konal koncert, a že šrapnel z bomby prenikol kovovými dverami.

Prvé analýzy naznačujú, že bomba bola vyrobená premyslene a starostlivo, hoci veľkosť a typ použitej výbušniny ešte nie je známy. New York Times však neuviedli, kde získali tieto informácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok