Trump v Európe rokoval s Tuskom. Nezhodli sa v otázke Ruska

TA3 TASR
25.5.2017 12:39

Americký prezident Donald Trump aj turecký prezident R. T. Erdogan prišli do Bruselu. Obaja štátnici sú metropole Únie pre summit členských krajín Severoatlantickej aliancie.

Tradičné fotografovanie nebolo

Donald Trump dorazil do budovy Európskej rady na rokovanie s predstaviteľmi Európskej únie. Krátka schôdzka je prvým osobným stretnutím nového šéfa americkej administratívy a zástupcov EÚ. Šéf Európskej rady Donald Tusk uvítal prezidenta hneď pri vchode do novej budovy Európa v centre európskej štvrte v Bruseli. Obaja potom prešli preskleným átriom po červenom koberci rovnakou trasou, ktorú pri príchode na svoje summity absolvujú prezidenti a premiéri krajín Únie.

S čakajúcimi novinármi nehovorili, prekvapivo sa ale nezastavili ani na tradičné fotografovanie pred pripravenými vlajkami USA a EÚ. Trumpa najskôr čakalo 15 minút rokovania s Tuskom a šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Nasledovať mala diskusia v širšom formáte, ktorej sa zúčastní aj predseda europarlamentu Antonio Tajani a šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová. Prezident, ktorého Tusk s Junckerom pozvali na "summit EÚ-USA" bezprostredne po zvolení, sa nakoniec s predstaviteľmi únie stretáva na svojej prvej zahraničnej ceste. Jeho predchodca Barack Obama do inštitúcií EÚ zavítal až v polovici svojho druhého funkčného obdobia, v marci 2014.

Trump bol najskôr skeptický

Únijná strana chce dať teraz predovšetkým najavo, že dobré vzájomné vzťahy sú kľúčom k bezpečnosti a prosperite na oboch stranách Atlantiku. Trump bol po svojom zvolení voči EÚ skeptický a svojím prístupom mnohé európske politiky zneistel.

Tém na diskusiu je pritom viac než dosť, od úzkej politickej spolupráce vo svete, vrátane prístupu k Rusku, cez kooperáciu v bezpečnosti a boji s terorizmom, klimatické zmeny, problematiku zdieľania dát až po nedávno zmrazené rokovanie o rozsiahlej zmluve známe ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo.

Pre Trumpa je Brusel predposlednou zastávkou na jeho prvom zahraničnom turné. Začal ho v Saudskej Arábii, po ktorej nasledovala návšteva Izraela a Palestíny. Po rokovaní v Bruseli ho čaká ešte summit skupiny veľkých svetových ekonomík G7 v Taliansku.

belgium-trump-first-lady-96418-6fd15366beec4c68a822b476ab422b40_0a000002-bc84-d992.jpg

Nový šéf Bieleho domu doteraz dával prednosť rokovaniam s lídrami konkrétnych európskych krajín. Stretol sa s britskou premiérkou Theresou Mayovou a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Obe uvidí opäť, spoločne s ďalšími šéfmi štátov a vlád NATO na minisummite Severoatlantickej aliancie.

Po stretnutí so zástupcami inštitúcií EÚ čaká Trumpa stretnutie s ďalším nováčikom v prezidentskej funkcii. Naplánovaný má spoločný obed s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Zatiaľ čo Trump sa bude venovať vysokej politike, americká prvá dáma Melania Trumpová navštívila detskú nemocnicu kráľovnej Fabioly. S belgickou kráľovnou Mathildou si ešte prehliadnu slávne skleníky v záhradách Laekenu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok