Zistili, čo predchádzalo spornému policajnému zásahu z videa

TA3 TASR
25.5.2017 11:17

Zverejnené video, ktoré zachytáva násilný policajný zásah v jednej z rómskych osád, vyvolalo vlnu kritiky. Predchádzal mu vraj spor dvoch bratov, ktorý sledovala celá miestna komunita. Video už posunuli policajnej inšpekcii.

Zistili, čo predchádzalo spornému policajnému zásahu z videa
YouTube.com/errconutube

Obuškami aj proti deťom

Celý policajný zásah v Zborove pre šarvátku medzi Rómami pôsobil chaotickým dojmom, podľa dostupného videa situáciu na mieste policajti nezvládli, uviedol v stanovisku na sociálnej sieti splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz. Na videu zo zásahu vidno, ako sa policajti zaháňajú obuškami aj na deti a ľudí, ktorí nekladú žiaden odpor.

Ravasz uviedol, že podľa jeho informácií situáciu vyvolal spor dvoch bratov, ktorý prerástol do fyzického napádania. „Konflikt sledovala celá obec a privolaná policajná hliadka sa nemohla dostať k aktérom konfliktu. Z videa je zrejmé, že keď sa to podarilo, zásahy policajtov na mieste konfliktu boli neadekvátne a smerovali aj na deti a staršie osoby,“ doplnil vo svojom stanovisku Ravasz.

Splnomocnenec uznáva, že situácia v Zborove bola napätá, no myslí si, že policajti by podobné momenty mali zvládať bez zbytočného násilia. „Takéto incidenty naštrbujú dôveru občanov v policajný zbor. Takto nezvládnuté situácie potom sťažujú prácu aj ostatným policajtom. Veríme tomu, že policajná inšpekcia vyšetrí tento incident dôkladne a zaujme jasný záver,“ napísal Ravasz a dodal, že priebeh vyšetrovania bude monitorovať.

Práve včera Úrad splnomocnenca v spolupráci s Ministerstvom vnútra vyhlásil výzvu na zakladanie Miestnych občianskych poriadkových služieb, ktoré majú nadviazať na úspešný projekt rómskych občianskych hliadok. „Zvýšenie počtu Rómov v policajnom zbore je jedným z našich konkrétnych cieľov. Práve ich práca v marginalizovaných komunitách môže pomôcť predchádzaniu takýchto zbytočných konfliktov,“ uviedol splnomocnenec.

Video poslali na inšpekciu

RTVS v stredu 24. mája zverejnila video, ktoré zachytáva scénu v Zborove, okres Bardejov, kde podvečer 16. apríla privolali policajnú hliadku pre šarvátku medzi Rómami. Niekoľko policajtov na videu sa na ňom zaháňalo obuškami aj na deti, jeden z nich sotí do staršej ženy, ktorá stojí bokom a zrazí ju na zem. Policajti sa na videu opakovane zaháňalina ľudí, ktorí nekládli žiaden aktívny odpor.

Rómovia si zásah údajne natočili viacerí, zachovalo sa však len jediné video. Pracovníkom Centra pre práva Rómov povedali, že večer po zásahu sa policajti vrátili a donútili ich ostatné videá z telefónov vymazať. „Viaceré z tých zákrokov sa mi zdajú zjavne neprimerané. Na môj podnet som video preposlal na policajnú inšpekciu, ktorá okamžite začne konanie, aby sa celý zásah vyšetril,“ povedal pre RTVS policajný šéf Tibor Gašpar.

Minister vnútra Robert Kaliňák po včerajšom rokovaní vlády nechcel vyvodzovať závery. „Nemyslím si vôbec nič, pretože tomu videu predovšetkým chýba polovička. Nemôžem posúdiť niečo, čo som vlastne nevidel, a to je rozhodujúce – prečo tam policajti prišli a prečo sa ocitli na opačnej strane v okolí človeka, ktorý tam ležal zranený alebo po nejakom konflikte,“ povedal Kaliňák s tým, že policajné autá sú v spodnej časti záberu, policajti vo vrchnej časti a nie je z videa zrejmé, čo sa dialo medzi tým, ako sa z áut dostali na druhú stranu pozemku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok