NATO sa pridá do boja proti IS, vstúpi do medzinárodnej koalície

TA3 TASR
25.5.2017 07:56

Severoatlantická aliancia posilní svoj príspevok v boji proti terorizmu. Vstup NATO do medzinárodnej koalície bojujúcej proti Islamskému štátu je jedným z prvkov tohto príspevku. Pred novinármi to povedal generálny tajomník NATO – Jens Stoltenberg. Dodal, že aliancia ale nepočíta s účasťou na bojových operáciách.

Pôjde o monitorovanie

Lídri na summite potvrdili, že do boja proti proti islamským radikálom sa zapojí Aliancia ako celok. Nepôjde ale o priame bojové akcie, ale posilnenie monitoringu vzdušného priestoru lietadlami AWACS a koordináciu leteckej dopravy nad Irakom a Sýriou. Potvrdil to aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg s tvrdením, že Aliancia sa bude sústreďovať na výcvik miestnych síl.

Práve výcvik irackých špecialistov v odmínovaní a údržbe vojenskej techniky je jeden z príspevkov, ktorý NATO poskytne Slovensko. Vyšle na tento účel do Iraku 47 vojakov. Na výcviku irackých síl sa budú podieľať aj naše špeciálne sily a príslušníci vojenskej polície.

Slovensko pridá na obranu

Slovenská vláda zároveň schválila vyslanie 150 slovenských vojakov do Lotyšska na obdobie jedného roka od júna 2018 v reakcii na obavy pobaltských štátov z možnej ruskej agresie, ktorá nabrala reálne kontúry po anexii ukrajinského Krymu.

Ďalším konkrétnym krokom smerom k splneniu záväzkov plynúcich z členstva v NATO bude sľub, že Slovensko vynaloží do konca roka 2020 každoročne na obranu 1,6 percenta hrubého domáceho produktu. Deklaráciou sa k tomuto cieľu zaviazal aj slovenský parlament. Súčasťou slovenského príspevku bude aj pokračovanie vo vedení zvereneckého fondu NATO pre Ukrajinu v oblasti odmínovania a likvidácie nevybuchnutej munície a pokračovanie účasti v misii NATO v Afganistane.

Slovenské príspevky do spoločnej obrany na summite NATO predstaví prezident Andrej Kiska. Na rokovaní ho sprevádzajú minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák  a minister obrany Peter Gajdoš.

Prvýkrát v novom sídle

Konkrétne slovenské kroky v obrannej oblasti zaznejú na summite NATO v čase, keď Donald Trump jednoduchým jazykom vyhlasuje, že americkí spojenci v Aliancii si musia plniť svoje záväzky, ak chcú požívať výhody členstva. Dve percentá HDP na obranu dali vlani okrem USA len štyri štáty – Grécko, Spojené kráľovstvo, Estónsko a Poľsko.

Summit sa odohrá po prvý raz v novom sídle Aliancie. V ňom odhalia dva pamätníky. Nemecká kancelárka Angela Merkelová odhalí pamätník berlínskeho múru, ktorý má pripomínať víťazstvo slobody nad útlakom. Donald Trump zas odhalí pamätník z fragmentu budov Svetového obchodného centra v New Yorku, ktoré sa 11. septembra 2001 stalo terčom teroristického útoku. Bude to symbol článku 5 zakladajúcej zmluvy NATO o kolektívnej obrane, ktorý bol v roku 2011 zatiaľ jediný raz aktivovaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok