Bomba z Manchestru obsahovala silnú nálož, unikli fotografie

TA3 TASR ČTK
24.5.2017 22:35

Bomba použitá pri teroristickom útoku v Manchestri bola veľmi dôkladne zložená a obsahovala silnú nálož. Vyplýva to z uniknutých fotografií, ktoré zverejnil denník The New York Times. Zároveň vyšli na povrch informácie, že útočník v deň výbuchu priletel do Británie z Nemecka.

Bomba z Manchestru obsahovala silnú nálož, unikli fotografie
SITA/AP

Bomba bola dôkladne zložená

Na fotografiách je vidieť zbytky modrého batohu, ktorý mohol byť použitý na prepravu výbušnín a pravdepodobná rozbuška, ktorú podľa vyšetrovateľov držal útočník v ľavej ruke.

Na snímkach je tiež vidieť matice a skrutky, ktoré výbuch rozmetal po okolí, ako aj zbytky 12-voltovej batérie, ktorá mohla byť zdrojom energie rozbušky.

Predbežné vyšetrovanie naznačilo, že bomba bola vyrobená s veľkou precíznosťou. Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu uviedla, že "výroba takéhoto druhu bomby si vyžaduje určitú úroveň odbornosti a spôsobilosti".

Prestupoval v Prahe

Salman Abedi sa len štyri dni pred útokom zdržiaval v nemeckom Düsseldorfe, avšak ešte v ten istý deň - 18. mája - sa letecky vrátil do Manchestru. Informáciu prinieslo internetové vydanie nemeckého denníka Der Tagesspiegel s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

Príslušné orgány v spolkovej republike teraz skúmajú, či útok z Manchestru predsa len nemá nemecký aspekt. Atentátnik pricestoval do sídelného mesta spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko z Líbye cez českú metropolu Praha. Zatiaľ nevedno, či sa v Düsseldorfe s niekým stretol, možno tam iba prestúpil na linku do Manchestru bez toho, aby opustil tranzitnú zónu.

Takisto zatiaľ nie je známe, z ktorého letiska sa Abedi vydal na cestu do Prahy a nie je známy ani dôvod jeho návštevy v rodnej krajine predkov - Líbyi. V Nemecku predbežne nenaďabili na žiadne kontakty medzi útočníkom a tamojšími salafistami, medzi bašty ktorých patrí práve Severné Porýnie-Vestfálsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok