NATO sa zapojí do boja proti islamistom, priamu účasť ale odmieta

TA3 TASR
24.5.2017 20:43

Na vstupe do medzinárodnej koalície proti džihádistom z Islamského štátu sa dohodli členské krajiny Severoatlantickej aliancie. Podľa informácií tlačovej agentúry DPA sa tak stalo iba krátko pred prvým summitom za účasti nového prezidenta USA Donalda Trumpa.

NATO sa zapojí do boja proti islamistom, priamu účasť ale odmieta
SITA/AP

Rozhodnutie sa stalo na úrovni Severoatlantickej rady, čo je najvyšší orgán aliancie. Z príslušného rozhodnutia, v ktorom sa počíta s rozšírením nasadenia lietadiel aliancie typu Awacs, a to nielen na monitoring vzdušného priestoru, ale aj na koordináciu leteckej dopravy nad Sýriou a Irakom, súčasne vyplýva, že priama účasť NATO na bojových operáciách je zatiaľ vylúčená.

Text dokumentu aliancie však počíta s vymenovaním koordinátora pre boj proti terorizmu a s rozšírením výcviku bezpečnostných síl v Iraku.

Jednotlivé členské štáty aliancie boli už aj doteraz súčasťou medzinárodnej koalície, samotná aliancia však do nej nevstúpila. S oficiálnym zverejnením tohto rozhodnutia sa počíta na summite prezidentov a premiérov členských štátov NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok