Video zachytáva zásah polície proti Rómom, vyšetrí ho inšpekcia

TA3 SITA TASR
24.5.2017 18:42

Zverejnili video, ktoré zachytáva scénu v Zborove v okrese Bardejov, kde podvečer 16. apríla privolali policajnú hliadku pre šarvátku medzi Rómami. Ako na svojom profile na sociálnej sieti informuje relácia Správy RTVS, niekoľko policajtov na videu sa zaháňa obuškami aj na deti.

Video zachytáva zásah polície proti Rómom, vyšetrí ho inšpekcia
YouTube.com/errconutube

Vraj ich nútili vymazať videá

Relácia tiež informuje, že jeden z policajtov sotí do staršej ženy, ktorá stojí bokom a zrazí ju na zem. "Policajti sa na videu opakovane zaháňajú na ľudí, ktorí nekladú žiaden aktívny odpor," konštatuje RTVS.

Rómovia podľa RTVS tvrdia, že zásah si natočili viacerí, zachovalo sa však len jediné video. Pracovníkom Centra pre práva Rómov povedali, že večer po zásahu sa policajti vrátili a donútili ich ostatné videá z telefónov vymazať.

RTVS ukázal video aj policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi. "Viaceré z tých zákrokov sa mi zdajú zjavne neprimerané. Na môj podnet som video preposlal na policajnú inšpekciu, ktorá okamžite začne konanie, aby sa celý zásah vyšetril,“ povedal pre RTVS Gašpar.

Kaliňák nechce zásah hodnotiť

Minister vnútra Robert Kaliňák s postupom policajného prezidenta súhlasí. Minister nechcel hodnotiť adekvátnosť policajného zásahu. Vysvetlil to tým, že videu chýba prvá polovica, ktorá zachytáva konflikt Rómov predchádzajúci príchodu polície.

„Ak som dobre informovaný, policajti boli privolaní na miesto pre konflikt vo vnútri komunity, to znamená, aby zabezpečili verejný poriadok na mieste a rozdelili znesvárené tábory, ktoré bojovali voči sebe, čo nevidíme, pretože tá časť videa chýba,“ poznamenal.

„Ja nie som ani vyšetrovateľ, ani odborník, ak som dobre porozumel, pán policajný prezident to postúpil na inšpekciu, to je jediný správy krok, ktorý sa v tejto veci dá urobiť, ak sú akékoľvek pochybnosti a je to presne na tom mieste, na ktorom to má byť,“ zdôraznil šéf rezortu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok