Na popovom koncerte zabíjal samovrah, poznajú jeho totožnosť

TA3 ČTK TASR SITA
23.5.2017 02:47

Na popovom koncerte americkej speváčky Ariany Grande v britskom Manchestri došlo k explózii. Tá si podľa polície vyžiadala najmenej 22 mŕtvych a približne 59 zranených. Polícia vyšetruje útok ako teroristický čin. Situáciu s vami sledujeme online.

Na popovom koncerte zabíjal samovrah, poznajú jeho totožnosť
SITA/AP

ONLINE sme ukončili.

23:17 Británia zvýšila stupeň teroristického ohrozenia na najvyšší, a teda kritický. Znamená bezprostredné ohrozenie ďalšími útokmi, polícii bude v prípade potreby vypomáhať armáda.

21:28 Britská polícia získala záznam z bezpečnostnej kamery, na ktorom je zachytený samovražedný útočník vchádzajúci do multifunkčnej haly v meste Manchester. Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník Guardian.

20:45 Medzi 22 obeťami teroristického útoku sú aj poľskí občania. Vyplýva to z vyhlásenia poľského ministerstva zahraničných vecí, ktoré rezort zverejnil dnes popoludní na jednej zo sociálnych sietí.

Podľa neho sú pracovníci poľského konzulátu v Manchestri v stálom kontakte s príbuznými poľských občanov, ktorí prišli o život.
Ďalší Poliaci by podľa informácií internetového vydania periodika Wprost mohli byť medzi nezvestnými.

Poľka Aleksandra Klisová pátra prostredníctvom sociálnych sietí po svojich rodičoch Angelike a Marcinovi, ktorí ju dopravili na koncert. Po koncerte ju rodičia, ktorí figurujú v zozname nezvestných, mali čakať. Podľa iných poľských zdrojov mali byť rodičia na koncerte a nie je možné sa s nimi skontaktovať.

20:25 Tisíce ľudí sa dnes večer zhromaždili na námestí svätého Alberta v Manchestri, aby si na pietnej akcii uctili obete útoku. Ľudia prišli s kvetmi a niektorí priniesli narýchlo vytlačené heslá sa srdcom hlásajúce: "Milujem MCR (Manchester)". Početná je aj prítomnosť policajných síl a novinárov.

britain-concert-blast-74294-d2b48848204b496589f42e1176bb29ab_0a000002-7eaf-b951.jpg

18:05 Britské úrady identifikovali podozrivého samovražedného útočníka ako Salmana Abediho. Viac sa dozviete TU.

17:42 "Moje myšlienky a modlitby sú s obeťami a ich rodinami," uviedol generálny tajomník Moslimskej rady Británie Harun Khan. Išlo podľa jeho slov o "odporný a trestuhodný" čin. "Nech páchatelia čelia plnej váhe spravodlivosti v tomto aj budúcom živote," dodal Khan.

Moslimská charita Human Appeal z Manchestru a dve pridružené skupiny v spoločnom vyhlásení vyjadrili "zdesenie" nad týmto "činom nevyberavej nenávisti".

17:26 Britská premiérka Theresa Mayová navštívila veliteľstvo polície v severoanglickom meste Manchester. "Bol to absolútne strašný útok. Prišla som sem, aby som hovorila s predstaviteľmi polície o jeho vyšetrovaní, ktoré stále prebieha. Usilujú sa zistiť, či je do tohto prípadu zapojený širší okruh ľudí. Týmto spôsobom zmariť mladé životy je zničujúce," povedala po návšteve veliteľstva polície britská premiérka. Mayová následne navštívila aj jednu z ôsmich nemocníc, do ktorých boli obete prevezené.

16:55 Útočníkom z Manchestru má byť podľa medializovaných informácií 23-ročný mladík so zlou povesťou Salman Abedi.

16:10 Nikto nemá právo na vraždenie detí, uviedol v Bruseli na margo útoku v britskom Manchestri slovenský minister financií Peter Kažimír. Pre médiá povedal, že po boku britského ministra financií Philipa Hammonda na zasadnutí Rady EÚ dnes dvakrát držali minútu ticha za obete útoku.

"Žiadny jednotlivec, skupina, národ, ani žiadne náboženstvo nemôžu schvaľovať vraždenie detí. Toto je jeden odsúdeniahodný čin, ktorý nemá obdoby a nemôže byť žiadnym spôsobom tolerovaný. Ľudia, ktorí stoja za takým činom, sa musia do smrti hanbiť, pretože musia mať pred sebou rodičov týchto detí a ich príbuzných," uviedol Kažimír.

15:38 V súvislosti s bombovým samovražedným útokom zadržala miestna polícia v manchesterských štvrtiach Whalley Range a Fallowfield dve osoby. V druhej menovanej štvrti zároveň uskutočnila kontrolovanú explóziu, informovala polícia.


14:30 Samovražedný útočník, ktorý zabil 22 ľudí vrátane seba, bol zrejme britským občanom, poprípade žil v Spojenom kráľovstve. Oznámil to spravodajský portál BBC s tým, že informácia zatiaľ nebola potvrdená. Medzi obeťami a zranenými sú aj malé deti, podľa médií je najmladšou identifikovanou obeťou osemročné dievča.

14:23 Teroristický útok v Manchestri poukazuje na to, že európski vodcovia - z nepochopiteľných dôvodov - ešte stále nechápu, čo sa na tomto kontinente deje. Koľko nevinných ľudí musí ešte zomrieť, aby lídri Európskej únie prehodnotili svoju chybnú prisťahovaleckú politiku? Túto otázku položil v Budapešti na tlačovej konferencii predseda parlamentnej frakcie maďarskej vládnej strany Fidesz Lajos Kósa.

Podľa webovej stránky komerčnej televíznej stanice ATV Kósa označil nočný útok v Manchestri za zarážajúci a vyjadril sústrasť pozostalým obetí. "Je zrejmé, že terorizmus sa nezačína tým, že samovražedný atentátnik sa vyhodí do vzduchu, ale tým, že teroristi prídu do Európy a mnohí ich podporujú. Frakcia Fideszu plne podporuje snahy maďarskej vlády o potláčanie terorizmu," zdôraznil predseda frakcie.

13:58 K útoku v Manchestri sa prihlásilo teroristické hnutie Islamský štát. Džihádistická skupina vyhlásila, že jeden z jej členov vykonal v pondelok samovražedný bombový teroristický útok na popovom koncerte.

IS tvrdí, že "vojak kalifátu umiestnil nálože uprostred zhromaždenia križiakov" a následne ich odpálil. Britská polícia však hovorí iba o "improvizovanom zariadení".

Islamský štát sa nezmienil, či útočník zahynul. Tvrdí, že "zabitých bolo 30 križiakov a 70 ďalších bolo zranených," čo je viac, ako udávajú britské úrady.

13:42 Sústrasť rodinám obetí vyjadrila aj britská kráľovná Alžbeta II. Útok označila za "strašnú udalosť". V mimoriadnej reakcii tiež uviedla, že celý národ je šokovaný smrťou a zraneniami toľkých ľudí, vrátane detí.

13:15 Polícia v súvislosti s bombovým útokom zadržala 23-ročného muža. Podľa BBC to oznámila manchesterská polícia.

"S odkazom na incident v manchesterskej aréne môžeme potvrdiť, že sme v južnom Manchestri zadržali 23-ročného muža," uviedla polícia na Twitteri. Spravodajský portál Manchester EveningNews s odvolaním sa na svoje zdroje informoval o zatýkaní v Ashtone a Chorlone. Podľa BBC bol spomínaný mladík zadržaný práve v Chorltone.

12:45 Policajné zložky v Manchestri sú v pozore. Podľa najnovších informácií museli evakuovať nákupné centrum Arndale. Svedkovia tvrdia, že bolo počuť silný výbuch. Bližšie informácie nie sú známe.

12:20 Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že bezpečnostné zložky poznajú totožnosť útočníka, nemôže ju však oznámiť. Zároveň potvrdila, že obetí bolo 21. Spolu s útočníkom ich je dokopy 22.

 

12:05 Po útoku v Británii reagujú aj ostatné štáty. Počas summitu NATO v Bruseli budú platiť v belgickej metropole najprísnejšie bezpečnostné opatrenia. Uviedol to bruselský primátor Yvan Mayeur.

"Pred štvrtkovým summitom NATO v Bruseli sme prijali maximálne bezpečnostné opatrenia, ktoré počítajú aj s možným atentátom. V metropole bude rozmiestnených vyše 4000 policajtov," citovala bruselského primátora belgická televízia a rozhlas RTBF.

Mayeur uviedol, že od vlaňajších teroristických útokov v Bruseli bezpečnostné zložky stále pracujú s možnosťou, že dôjde k ďalšiemu útoku a majú pripravené krízové plány. "Sme na maxime maxima bezpečnostných opatrení," skonštatoval primátor.

11:11 Metropolitná polícia v Londýne sprísnila bezpečnostné opatrenia. Pred úradom premiérky na ulici Downing Street sú vlajky stiahnuté na pol žrde. Opatrenia súvisia s možným teroristickým útokom na popovom koncerte v Manchestri. Istá žena z Česka, ktorá bola v polyfunkčnej hale Manchester Arena na vystúpení americkej speváčky Ariany Grande, pre Český rozhlas uviedla, že na koncerte bola bezpečnostná kontrola prakticky "nulová".

"Bezpečnostná prehliadka nebola takmer žiadna, skôr nulová. Jediné, čo ich zaujímalo, bolo, či nemáme vlastnú vodu. Tašky takmer vôbec nekontrolovali, ani sa do nich nepozreli. Nechali nás ísť dovnútra bez akéhokoľvek ohmatania, či pri sebe niečo nemáme," uviedla pre ČRo Nikola Trochtová.

10:50 Na možný teroristický útok po koncerte speváčky Ariany Grande zareagovali viacerí svetoví lídri. S Britániou súcitia a vyjadrujú hlbokú sústrasť.

9:49 Predstavitelia Európskej únie a NATO v prvých reakciách na nočný útok v Manchestri zdôraznili trvajúce odhodlanie bojovať s terorizmom. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg označil čin za barbarský, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker za hanebný.

Podľa Junckera takého útoky len posiľňujú odhodlanie spoločne poraziť ich páchateľov. "S veľkým zármutkom a šokom som sa dozvedel o brutálnom útoku, ktorý zasiahol Manchester," uviedol Juncker.

9:00 Polícia zriadila na miestnom futbalovom štadióne podporné stredisko pre účastníkov výbuchu. Svoju pomoc tiež ponúkli pracovníci Britskej štátnej zdravotnej služby, ktorí sú v Manchestri na konferencii. Na internete sa objavili výzvy na darovanie krvy.

Sebastian Gorka, britský poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa, na sociálnej sieti Twitter poznamenal, že možný atentát sa stal na štvrté výročie vraždy britského vojaka Lee Rigbyho v Londýne. Rigbyho dobodali 22. mája 2013 dvaja muži nigérijského pôvodu, ktorí sa hlásia k radikálnemu islamu. "Dáta sú pre islamských teroristov dôležité," napísal Gorka na Twitteri.

8:50 Tragédia v Manchestri by mohla byť v prípade potvrdenia teroristického pozadia najsmrtiacejším útokom v Británii od júla 2005. Podľa údajov polície zahynulo pri tomto incidente najmenej 22 ľudí. Záchranná služba oznámila, že 59 zranených rozviezla do nemocníc a ďalších ošetrila priamo na mieste. Zasahujúci zdravotníci uviedli pre stanicu BBC, že niektorí z nich mali poranenia, ako by ich boli zasiahli "šrapnely".

8:46 V hale v britskom Manchestri bol len niekoľko hodín pred výbuchom aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. So synmi tam navštívil športové podujatie. Rodinám obetí vyjadril úprimnú sústrasť.

"O to viac prežívam tento ohavný čin, že len pár hodín pre výbuchom som tam bol so svojimi synmi. To, čo sa udialo a stále sa deje okolo nás, je absolútne nepochopiteľné a smutné," reagoval Danko. Poznamenal, že aj keď sa mnohokrát bezpečnostné opatrenia javia ako prehnané, práve v takýchto okamihoch si treba uvedomiť, že prevencia v boji proti terorizmu je viac ako potrebná.

8:37 K udalosti sa vyjadrila aj samotná americká popová speváčka Ariana Grande. Vyjadrila sa, že je touto tragickou udalosťou "zlomená". Explózia pred koncertnou halou si vyžiadala tiež približne 60 zranených. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Som zlomená. Je mi to veľmi ľúto. Nemám slov," uviedla 23-ročná speváčka na sociálnej sieti Twitter. Grande vystupovala v Manchestri v rámci európskej časti turné, ktorým podporuje svoj najnovší album Dangerous Woman. Vo štvrtok mala naplánované vystúpenie v londýnskej O2 Aréne, bezprostredne však nebolo známe, či sa po pondelkových udalostiach koncert uskutoční. Ďalšie koncerty má mať Grande v Belgicku, Poľsku a Nemecku.

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová uviedla, že ide o "barbarský útok, úmyselne zameraný na najzraniteľnejšie ciele našej spoločnosti".

8:25 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zatiaľ nedisponuje informáciami, že by medzi obeťami útoku v britskom Manchestri mali byť Slováci. Uviedol to riaditeľ tlačového odboru Igor Skoček.

"Na Veľvyslanectvo SR v Londýne sa zatiaľ neobrátil žiadny slovenský občan s tým, že by nahlásil stratu blízkej osoby. Zastupiteľský úrad je v kontakte s políciou a miestnymi úradmi," dodal.

8:19 Počet obetí stúpol na 22. Oznámila to polícia, ktorá vyšetruje útok ako teroristický čin. Podľa nej zrejme spáchal útok jeden človek, ktorý odpálil improvizované výbušné zariadenie.

Či páchateľ konal sám, alebo bol členom nejakej skupiny, polícia zatiaľ nevie. Pri explózii ale sám zahynul, uviedol policajt Ian Hopkins. To, či je možný páchateľ započítaný do počtu obetí, nie je jasné. Podľa Hopkinsa zatiaľ nie je možné uviesť vek všetkých obetí, medzi nimi sú však aj deti. Zranenia utrpelo 59 ľudí.

7:38 Zúfalí rodičia, príbuzní a priatelia sa vrhli na sociálne siete, aby sa pokúsili zistiť osud svojich blízkych, ktorých nemôžu nájsť po výbuchu. Na internete sa krátko po prvých správach o incidente začali objavovať fotografie šťastne vyzerajúcich ľudí, ktoré sprevádzajú prosby o pomoc.

7:00 Úrady v New Yorku v reakcii na incident v Manchestri sprísnili na dôležitých miestach bezpečnostné opatrenia. Konkrétne nebezpečenstvo, ktoré by malo tejto metropole hroziť, však úrady nezaznamenali.

Guvernér New Yorku Andrew Cuorno oznámil, že nariadil posilniť policajné hliadky na "obzvlášť citlivých miestach", ako napríklad v metro alebo na letisku. "Tento zjavný teroristický čin, ktorého cieľom bol koncert, ktorého sa zúčastnili tisíce mladých ľudí, je hrozným a nevysvetliteľným útokom proti našim univerzálnym ľudským hodnotám," uviedol Cuorno.

britain-ariana-grande-concert-blast-00294-e53cac1f15884d5e8e5fb704284d4268_0a000002-d543-95c4.jpg

6:15 Britskí politici okamžite odsúdili možný teroristický útok v Manchestri. Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn označil incident za "hrozný". Podľa škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej išlo o "barbarský útok". Predseda manchesterskej mestskej rady Richard Leese zase výbuch označil na "absolútne desivý". Vyjadrili sa aj kolegovia samotnej speváčky Ariany Grande. "Mám zlomené srdce kvôli rodinám. Zlomené srdce kvôli Ari. Zlomené srdce kvôli stavu sveta," uviedla speváčka Katy Perry.

4:45 Britská premiérka Theresa Mayová po výbuchu vyhlásila, že jej vláda sa snaží objasniť okolnosti tejto udalosti. "Všetky naše myšlienky patria obetiam a rodinám tých, ktorí boli zasiahnutí," uviedla Mayová vo svojom vyhlásení. Vláda v Londýne sa podľa nej snaží zistiť "úplné podrobnosti o tom, čo polícia pokladá za hrozný teroristický útok".

Podľa spravodajského servera BBC britská vláda v súvislosti s incidentom v Manchestri zvolá svoj krízový štáb Cobra, ktorému bude predsedať Mayová. Konzervatívna premiérka tiež údajne prerušila svoju kampaň pred nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami.

4:00 Explózia, ktorá otriasla halou, nenastala vnútri, ale na vonkajšom priestranstve. Prostredníctvom siete Twitter to vyhlásili prevádzkovatelia multifunkčnej haly Manchester Arena, kde v čase incidentu vystupovala americká popová speváčka Ariana Grande.

"Tento incident sa stal mimo dejiska, na verejnom priestranstve. Naše myšlienky a modlitby smerujú k obetiam," uviedol manažment haly v centre Manchestra.

3:15 Zatiaľ nie je známe, čo spôsobilo v noci na dnes výbuchy na koncerte v britskom Manchestri, odkiaľ polícia hlási nešpecifikovaný počet mŕtvych a zranených. Podľa zdrojov spravodajského servera BBC oblastné orgány preverujú možnosť teroristického útoku, objavili sa však aj špekulácie, že zdrojom explózií bol obrovský balón naplnený plynom.

britain-ariana-grande-concert-blast-30301-0f769ea280a54670a78d85afa324d6b7_0a000002-b43a-5799.jpg

3:00 Podľa niektorých svedkov sa ozvali dva silné údery z priestorov pri vstupe do hľadiska, iní hovoria iba o jednej "obrovskej rane" po skončení poslednej piesne. Medzi účastníkmi vypukla panika a snažili sa čo najrýchlejšie ujsť. Niektorí z nich boli pritom údajne zrazení na zem v tlačenici.

Multifunkčná hala Manchester Arena otvorená v roku 1995 je podľa údajov prevádzkovateľa najväčším zariadením tohto druhu v Európe. Celková kapacita dosahuje 21.000 návštevníkov.

2:47 Výbuch v Manchestri zabil 19 ľudí a desiatky ďalších zranil. Polícia prostredníctvom siete Twitter vyhlásila, že k tomuto prípadu pristupuje predbežne ako k teroristickému útoku.Zdroje spravodajského servera BBC už predtým uviedli, že oblastné orgány preverujú možnosť bombového útoku, objavili sa však aj špekulácie, že zdrojom explózie bol obrovský balón naplnený plynom.

Miestom incidentu s obeťami na životoch bola multifunkčná hala Manchester Arena, kde sa práve končil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Medzi účastníkmi podujatia bolo údajne mnoho detí a mladistvých. Samotná speváčka vyviazla podľa vyjadrenia jej hovorcu bez zranení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok