IC vlaky na hlavnej trase zrýchlia, železnice škrtli zastávku

TA3 TASR
22.5.2017 13:06

InterCity vlaky na severnej trase medzi Bratislavou a Košicami už nebudú zastavovať v Štrbe, čím sa ich prepravný čas zrýchli a na južnej trase z Bratislavy cez Zvolen pôjdu priame spoje až do Košíc.

IC vlaky na hlavnej trase zrýchlia, železnice škrtli zastávku
SITA/Marko Erd

Skrátenie času o 15 minút

Toto sú niektoré zo zmien, ktoré prinesie do praxe upravený cestovný poriadok Železničnej spoločnosti Slovensko. Platiť začne od nedele 11. júna. Pre zrušenie zastavovania IC vlakov v stanici Štrba sa dopravca podľa riaditeľa úseku obchodu ZSSK Karola Martinčeka rozhodol po vyhodnotení tokov cestujúcich.

"Nechceme škrtať zastávky, ale keď si pozrieme toky cestujúcich a vyhodnotíme ich, zvažujeme pre a proti a v tomto prípade vyšlo rozhodnutie tak, ako to vyšlo," konštatoval Martinček na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Jazdné časy IC vlakov medzi Bratislavou a Košicami sa tak skrátia o 15 minút zo súčasných 5 hodín a 11 minút na 4 h a 56 minút. Okrem IC vlaku 525 s novým odchodom z Bratislavy 17.45 h, ktorému sa skráti jazdný čas o 12 minút z 5 h a 17 minút na 5 h a 5 minút. Najrýchlejší pár IC vlakov však ostáva s nezmeneným prepravným časom 4 h a 42 minút.

 

Zmeny aj na južnej trase

Práve o tento najrýchlejší spoj je podľa Martinčeka medzi IC vlakmi najväčší záujem cestujúcich. Spoločnosť preto avizovala, že chce pokračovať v skracovaní jazdnej doby IC spojov medzi Bratislavou a Košicami, a to na 4 h a 30 minút a výhľadovo do budúcnosti aj na kratšie. "Tie 4 hodiny a 30 minút nie je konečná méta, ale bude to závisieť od postupu rekonštrukcie hlavnej trate," uviedol generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Na južnej trase medzi Bratislavou a Košicami cez Zvolen je zase novinkou obnovenie priameho denného spojenia. Doteraz totiž jazdia všetky spoje z Bratislavy cez Zvolen priamo do Banskej Bystrice a cestujúci smerujúci do Košíc musia vo Zvolene prestúpiť.

Od 11. júna však budú Bratislavu a Košice cez Zvolen spájať tri denné priame vlaky v smere do Košíc a štyri v smere do Bratislavy.

Rozšíria možnosť kúpy SMS lístka

Cestujúci na trase Bratislava – Banská Bystrica a späť tak budú na niektorých spojoch prestupovať vo Zvolene. Jazdný čas medzi Bratislavou a Banskou Bystricou však podľa dopravcu ostane 3 h a 24 minút aj pri nutnom prestupe.

Od zmeny cestovného poriadku budú zároveň regionálne rýchliky na trase Košice – Poprad-Tatry zastavovať aj v železničnej stanici Krompachy. Dopravca súčasne od 11. júna rozšíri možnosť kúpy lístka cez SMS správy.

Po novom bude možné kúpiť lístok takouto formou na všetky osobné vlaky, s výnimkou tatranských električiek a zubačiek, kde už podobný systém funguje. Cestujúci budú mať na výber 20-minútový alebo 60-minútový štandardný lístok, alebo 180-minútový lístok na bezplatnú prepravu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok