Prezident na Spiši nevidel výsledky boja proti rómskej chudobe

TA3 TASR
22.5.2017 12:39

Aj po 25 rokoch existencie moderného Slovenska sú po celej krajine chatrče bez vody a elektriny, v ktorých žijú Rómovia na pokraji biedy. Prezident Andrej Kiska na svojom pracovnom výjazde na Spiši povedal, že počul veľa plánov a pomenovaných cieľov, ako problémy chudoby riešiť. Reálne výsledky však podľa neho nevidieť.

Navštívil vzdelávacie centrum

Neriešenie rómskej problematiky dáva vietor do plachiet extrémizmu a to je to najhoršie, čo sa môže diať. Uviedol to počas návštevy Spišského Podhradi. V budove mestského úradu rokoval s predstaviteľmi samosprávy, navštívil aj vzdelávacie centrum Nano Nagle, ktoré pomáha rómskym deťom.

"Moderné Slovensko má za sebou už pomaly 25 rokov a počas nich sme toho v rómskej problematike spravili málo. Za 25 rokov stále vidíme chatrče bez vody, elektriky, ľudí žijúcich v nevhodných podmienkach pre túto dobu. Mnohokrát sme počuli veľa plánov, cieľov, ale reálne výsledky nie je vidieť," poznamenal po návšteve centra Nano Nagle prezident.

Varuje pred extrémizmom

Podľa neho je vidieť prácu dobrovoľníkov, tretieho sektora, cirkvi, starostov a primátorov, ktorí dokázali vo svojich mestách a obciach vyriešiť rómsku problematiku. "Vidíme veľa úspešných projektov, ktoré dokážu pomôcť Rómom, ale napriek tomu nie sme schopní ako spoločnosť postaviť si jasné ciele, zobrať vzory, ktoré fungujú, a aplikovať ich na celom Slovensku," povedal Kiska. Ako doplnil, do roku 2020 SR na riešenie rómskej problematiky dostala z európskych peňazí 450 miliónov eur.

"Potrebujeme vidieť jasne postavené ciele a vyžadovať výsledky. Na modernom Slovensku je nepredstaviteľný život v niektorých rómskych komunitách. Neriešenie rómskej problematiky dáva vietor do plachiet extrémizmu," vyzdvihol s tým, že ak sa na Slovensku chce začať riešiť rómska problematika, tak nestačí problém len pomenovať.

"Nestačí navrhovať len riešenia, ale musíme vidieť aj výsledky. Ak to dokážu robiť jednotlivci, mimovládky či cirkev, tak si položme otázku, prečo to nedokážeme spraviť ako štát," uzavrel prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok