Trump je v Izraeli. Chce dokázať to, čo sa Obamovi nepodarilo

TA3 ČTK
22.5.2017 12:10

Donald Trump prišiel na očakávanú návštevu Izraela, kde sa pokúša predovšetkým oživiť izraelsko-palestínsky mierový proces. Po prílete na letisko Bena Guriona v Tel Avive vrtuľníkom zamieril do Jeruzalema.

Jeho prezidentský špeciál Air Force One pristál na Ben Gurionovom medzinárodnom letisku pri Tel Avive. Na mieste ho s jeho manželkou Melaniou privítali najvyšší izraelskí predstavitelia - premiér Benjamin Netanjahu a prezident Reuven Rivlin, rovnako v sprievode manželiek.

Nový šéf Bieleho domu sa po nástupe do úradu netajil ambíciou pokúsiť sa o sprostredkovanie mierovej dohody, pri ktorej neuspeli jeho predchodcovia vrátane Baracka Obamu. Po počiatočnej veľkej podpore Izraela zvolil Trump zmierlivejší prístup, čo podľa pozorovateľov dokázal napríklad tým, že sa nevyjadril k zvažovanému premiestneniu americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema, ktoré prekáža Palestínčanom.

Trumpov tím, do ktorého patrí aj jeho zať a zástanca úzkej spolupráce s Izraelom Jared Kushner, dával pred cestou v otázke možného prezidentovho pozitívneho pôsobenia na vývoj vzťahov Izraela a Palestínčanov najavo opatrný optimizmus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok