Únia schválila vyjednávača pre Brexit, rokovať chce už v júni

TA3 TASR
22.5.2017 13:27

Predstavitelia členských štátov schválili mandát vyjednávača Európskej komisie Michela Barniera na spustenie rokovaní so Spojeným kráľovstvom o odchode z EÚ. Okrem toho schválili aj vyjednávacie smernice.

Rokovania až po voľbách

Splnili tým všetky podmienky na otvorenie rokovaní o Brexite, ktoré sa oficiálne začnú po júnových britských predčasných voľbách.

Predstavitelia členských štátov v Rade pre všeobecné záležitosti rozhodli o poslednom formálnom kroku nevyhnutnom na otvorenie rokovaní o Brexite, vyplýva z informácií diplomatických zdrojov.

Schválili tiež rokovacie smernice, ktoré EK predstavila na začiatku mesiaca. Smernice obsahujú osem pravidiel pre vyjednávačov EÚ v prvej fáze rokovaní. Slovensko na zasadnutí zastupoval veľvyslanec pri EÚ Peter Javorčík.

Potvrdili dvojfázový prístup

Rozhodnutie potvrdilo dvojfázový prístup k rokovaniam o Brexite. V prvej fáze, ktorá by mohla trvať do jesene tohto roka, chce Únia dosiahnuť dostatočný pokrok v rokovaniach o Brexite. Potom by sa mohla začať druhá fáza zameraná na nastavenie vzťahov medzi Úniou a Britániou po jej odchode zo spoločenstva.

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti zároveň potvrdila Michela Barniera do funkcie hlavného vyjednávača EÚ pre Brexit, čím mu udelila mandát na začiatok rokovaní. Tie sa ale nezačnú hneď, ale až po britských predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať 8. júna. Hlavný vyjednávač medzitým oznámil, že prvé oficiálne rokovania by sa mali odohrať v týždni po 19. júni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok