Švédi sú zlatí. V dramatickom súboji po nájazdoch premohli Kanadu

TA3 TASR SITA
21.5.2017 23:57

Švédski hokejisti zvíťazili vo finále 81. MS v Kolíne nad Kanadou 2:1 po samostatných nájazdoch a získali jubilejný desiaty titul majstra sveta. Zo zlata sa tešia po štyroch rokoch, predtým naposledy triumfovali na domácom svetovom šampionáte v Štokholme 2013. "Tri korunky" rozšírili svoju zbierku na 46 medailí (10-19-17).

Švédi sú zlatí. V dramatickom súboji po nájazdoch premohli Kanadu
SITA/AP

Nedeľňajší finálový súboj v Lanxess aréne sa hral od úvodu vo vysokom tempe, napriek veľkému množstvu šancí na oboch stranách prelomil bezgólový stav až na konci druhej tretiny obranca Victor Hedman, ktorý v oslabení nahodeným pukom prekvapil brankára Calvina Pickarda. Vedenie Švédov zmazal v 42. minúte v presilovke z dorážky Ryan O'Reilly. Nesmierne vyrovnaný duel dospel napokon až do záverečného rozstrelu, v ktorom skórovali iba severania, rozhodujúci nájazd premenil Nicklas Bäckström.

Švédi prekazili Kanade zlatý hetrik, obhajca sa musel po triumfoch v Prahe 2015 a Moskve 2016 uspokojiť so striebrom.

finále (Kolín):

Kanada - Švédsko 1:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 42. O'Reilly (Marner, MacKinnon) - 40. Hedman, rozh. nájazd Bäckström. Rozhodcovia: Jeřábek (ČR), Stricker (Švajč.) – Otmachov (Rus.), Suominen (Fín.), vylúčení: 5:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, 17.363 divákov.

Kanada: Pickard – Parayko, Vlasic, Demers, de Haan, Morrissey, Matheson, Lee – MacKinnon, Scheifele, Skinner - Simmonds, Giroux, O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - Marner, Point, Konecny - Schenn.
Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, Edler, J. Klingberg, Holm - Lindholm, Rask, Landeskog - Nylander, Bäckström, Lindberg - Everberg, Karlsson, Nordström - J. Lundqvist, Krüger, Eriksson Ek – Söderberg

aptopix-germany-hockey-worlds-33564-d231cfb657004266af8ad2c9e21206ef_0a000002-639d-af2e.jpg

Nemilosrdný súboj od začiatku

Očakávania nemilosrdného súboja so stopercentným nasadením oboch tímov aktéri napĺňali od úvodných sekúnd. Už v 3. minúte sa po prihrávke J. Lundqvista vrútil do prvej veľkej šance Eriksson, ale bol už príliš blízko kanadskej bránky a Pickard mu nenechal voľné miesto.

Na opačnej strane nebezpečne dorážal Parayko po strele Couturiera. Hra plynula svižne, prakticky sa neprerušovalo. Dve nádejné príležitosti na otvorenie skóre nevyužil Nordström, následne Lindholm vystihol nepresnú kanadskú rozohrávku a vrhol sa do protiútoku, pri zakončení ho však fauloval Matheson, a tak sa zrodila prvá švédska presilovka. V nej bol Pickard pozorný pri bekhendovom pokuse Nylandera i delovke Hedmana.

Zámorský tím bol blízko ku gólu v 10. minúte pri strele Scheifeleho, ktorú zastavila žrď. Ďalšiu veľkú šancu mal Duchene v oslabení, no pri dorážke nedotiahol do úspešného konca svoj blafák.

hokej-kanada_0a000002-1160-cda8.jpg

Kanaďania v presilovke zaváhali

Pútavý hokej pokračoval v druhom dejstve, ktoré odštartovala žrď po strele Skinnera v kanadskej presilovke. Tú síce Cooperovi zverenci nevyužili, ale dostali sa do tempa a pred švédskou bránkou "horelo". H. Lundqvist tak musel byť v strehu, zaskvel sa pri zakončení O'Reillyho, následne Konecny mieril z nádejnej pozície tesne mimo.

Od polovice stretnutia však "tri korunky" opäť vyrovnali hru, v početnej výhode nebezpečne vypálil J. Klingberg, ani on však neprelomil bezgólový stav. Kanaďania postupom času pripájali do svojej hry aj tvrdosť, čo švédski hráči pociťovali najmä pri dohrávaní súbojov pri mantineloch, ale napríklad Giroux si vychutnal Nordströma ukážkovým bodyčekom aj v strede klziska.

V 37. minúte predviedol skvelé sólo Matheson, po obkrúžení bránky však Skinnera nenašiel, na druhej strane Pickard zneškodnil nebezpečnú strelu Landeskoga. Diváci sa v samom závere tretiny dočkali gólu - Kanaďania v presilovke zaváhali vo vlastnom obrannom pásme a skákajúci puk po Hedmanovom nahodení skončil nečakane až za chrbtom Pickarda, ktorému skrížili výhľad Krüger a J. Lundqvist.

Nervydrásajúca dráma nemala konca

Kanadská odpoveď nemala dlhé čakanie. Konecny v 42. minúte nafilmoval, že ho Lindholm trafil zdvihnutou hokejkou do tváre, švédsky útočník putoval na trestnú lavicu a v rezultúcej presilovke O'Reilly po strele Marnera chrbtom k bránke dotlačil puk za H. Lundqvista - 1:1. Ten istý hráč bol blízko aj k streleniu vedúceho kanadského gólu, ale v prečíslení 2 na 1 švédskeho brankára neprekonal.

Vyrovnaný zápas gradoval, hra sa rýchlo prelievala z jednej strany na druhú, tímy však viac zabetónovali vlastnú modrú čiaru, boli si vedomí, že jedna chyba môže rozhodnúť o osude finále. V 55. minúte sa predral do šance Lindholm, ktorý si po zaseknutí obrancu vytiahol Pickarda z bránky, no puk do nej nedokázal zasunúť. Tri minúty pred koncom tretiny Matheson fauloval Nordströma a Švédi mali veľkú možnosť rozuzliť zápas v početnej výhode, tú však zrušilo zlé striedanie a vylúčenie za príliš veľa hráčov na ľade.

hokej-dva_0a000002-ee18-013b.jpg

Nervydrásajúca dráma dospela do štvrtého dejstva. V 6. minúte predĺženia netrafil odkrytú bránku Killorn. V polovici extračasu Couturier podrazil Lindberga a vo švédskej presilovke sa dobre natlačil pred súperovu bránku Nylander, Pickard jeho nájazdu odolal.

Na druhej strane mal tutovku MacKinnon, ktorý zo vzduchu sklepol puk iba tesne vedľa ľavej žrde odkrytej bránky. Rovnako dopadla strela Krügera z medzikružia. A keď drzé sólo MacKinnona zastavil H. Lundqvist, bolo jasné, že prídu na rad samostatné nájazdy. V nich boli úspešní iba Švédi, svoje nájazdy premenili Bäckström a Ekman-Larsson. Z titulu sa tak radovali "tri korunky".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok