V súboji o bronz zvíťazili Rusi, Fíni opustia majstrovstvá bez medaily

TA3 TASR SITA
21.5.2017 18:38

Ruská hokejová reprezentácia získala na 81. majstrovstvách sveta v Nemecku a Francúzsku bronzové medaily, hokejisti Fínska opúšťajú šampionát bez cenného kovu. V nedeľňajšom popoludňajšom súboji o konečné 3. miesto v kolínskej Lanxess Arene triumfovala "zborná" 5:3.

V súboji o bronz zvíťazili Rusi, Fíni opustia majstrovstvá bez medaily
SITA/AP

"Zborná" zopakovala umiestnenie z vlaňajších domácich MS v Moskve. Ruský hokej vydoloval v ére samostatnosti 12. cenný kov (5 zlatých, 3 strieborné a 4 bronzové medaily), ako nástupnícky štát po ZSSR a SNŠ má na konte už 46 medailí (27-10-9). "Suomi" po minuloročnom striebre vyšli tento rok medailovo naprázdno a nerozšírili si šampionátovú zbierku 13 kovov (2-8-3).

Rusko - Fínsko 5:3 (1:0, 3:1, 1:2)

Góly: 7. Gusev (Antipin, Ničuškin), 22. Tkačov (Ničuškin, Zub), 28. Gusev (Panarin, Dadonov), 29. Kiselevič (Namestnikov, Ničuškin), 49. Kučerov (Gusev, Belov) - 40. Rantanen (Filppula), 42. Lehtonen (Aho), 46. Savinainen (Rantanen, Aho). Rozhodcovia: Gouin, Iverson (obaja Kan.) – Lhotský (ČR), Oliver (USA), vylúčení: 4:5 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0.

Rusko: Vasilevskij - Kiselevič, Orlov, Belov, Antipin, Provorov, Mironov, Zub - Ničuškin, Andronov, Telegin - Dadonov, Šipačov, Gusev - Kučerov, Kuznecov, Panarin - Plotnikov, Namestnikov, Barabanov - Tkačov
Fínsko: Korpisalo (29. Säteri) - Ohtamaa, Honka, Kukkonen, V. Lajunen, Lehtonen, Hietanen, Jaakola, Järvinen - Rantanen, Filppula, Savinainen - Puljujärvi, Pyörälä, Aho - M. Aaltonen, Kemppainen, Pihlström - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala

finsko-rusko-2_0a000002-badb-bce4.jpg

Priebeh zápasu:

Duel dvoch sklamaných semifinalistov začali s väčšou intenzitou Fíni, väčšie šance si však neutvorili. Postupne sa začal zobúdzať aj ich súper, čím ožili trochu i tribúny, kde mali prevahu fanúšikovia "zbornej". V 6. minúte rozvlnil iba bočnú sieť Panarin, o minútu neskôr sa už však Rusi ujali vedenia po tom, ako Gusev delovkou prepálil Korpisala. Zverencom Znaroka napriek hernej prevahe akoby chýbala chuť, polovičný plyn im však stačil, aby kontrolovali ľad. Sľubné šance na zvýšenie náskoku nevyužili Barabanov ani Kučerov.

Presadili sa až na začiatku druhej tretiny, paradoxne vo vlastnom oslabení, keď v situácii 2 na 1 po peknej "žabke" Ničuškina skóroval Tkačov. Rusi naďalej robili vietor vo fínskom obrannom pásme, severania v korčuľovaní jasne zaostávali. Na 3:0 zvýšil v 28. minúte v presilovke Gusev, ktorému pripravil streleckú pozíciu Panarin.

Štvrtý zásah pridal o minútu neskôr obranca Kiselevič a vyhnal Korpisala z fínskej bránky, nahradil ho v nej Säteri. Rusi vedomí si vysokého náskoku si dovolili šperkovať svoje akcie, Kuznecov zbytočne hľadal spoluhráča, vzápätí stroskotal sám pred Säterim. Až potom sa dostali k slovu Fíni, skóre znížil Rantanen do odkrytej bránky po prihrávke Filppulu.

"Suomi" zacítili šancu a v 42. minúte Vasilevskij inkasoval po ľahkej strele Lehtonena. O päť minút už viedla zborná iba o gól po zásahu Savinainena. Zápas dostal nečakanú zápletku. Fíni siahli na dno síl a pred Vasilevským bolo rušno. Tréner Rusov Znarok musel upokojiť svojich zverencov oddychovým časom. Zbornej odľahlo, keď Kučerov v 49. minúte z dorážky vlastnej strely vrátil svojmu tímu dvojgólový náskok. Severania vsadili v závere všetko, tri minúty pred koncom odvolali brankára, ale súper si už víťazstvo ustrážil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok